Deze tweedaagse opleiding is de enige geïntegreerde PPS-basisopleiding die alle facetten van PPS behandelt. Een team van topspecialisten uit overheid en private sector maakt u wegwijs in de aanpak van een PPS-project en geeft u advies over de beste PPS-methodologie.

Deze training vertrekt vanuit de PPS-levenscyclus die bestaat uit 4 opeenvolgende fasen: identificatie en evaluatie, structurering, contractering en uitvoering van PPS. Binnen deze fasen onderscheiden we 6 sporen: het inhoudelijke, commerciële, financiële, juridische, projectmatige en aanbestedingsproces.

Tijdens deze cursus zult u ontdekken wat de wisselwerking is tussen elk spoor (juridisch, financieel, ...) en elke fase van de PPS-levenscyclus (identificatiefase, evaluatiefase, ...). Via praktijkvoorbeelden en actuele PPS-cases ontdekt u hoe u een PPS-project succesvol aanpakt.

Bestemd voor

 • Dienstverleners
 • Consultants
 • Financieel adviseurs
 • Juridisch adviseurs
 • Verantwoordelijken in een centrale of lokale overheid, Vlaamse openbare instelling, ziekenhuis of onderwijsinstelling
 • Commercieel verantwoordelijken, business developers van private ondernemingen die samenwerken met overheidsinstellingen
"

De lesgevers zijn er in geslaagd mijn kritische geest aan te scherpen door de materie vanuit verschillende invalshoeken te belichten. Een aanrader!

"
Caroline Lootens, jurist, Vlaamse Overheid - Departement Mobiliteit en Openbare werken
"

Ik begeleid kleine gemeenten bij de uitvoering van participatieve ruimtelijke projecten. Vaak komt PPS om de hoek wanneer naar realisatie gestreefd wordt. PPS is echter een breed thema met diverse aspecten. De opleiding bracht deze goed naar voor en maakt ook duidelijk welke zaken je zelf, als projectcoördinator, kan opnemen en voor welke je experten moet inroepen.

"
Davy Sterkens, innovatieconsulent plattelandsdesign, Innovatiesteunpunt
"

Zeer goede opleiding die een goed beeld geeft van de verschillende aspecten die aan bod komen bij PPS-structuren.

"
Wim Plaum, senior projectmanager, Cofinimmo
"

De opleiding belicht alle kenmerken van een PPS-project vanuit verschillende standpunten.

"
Jonas Marlein, projectingenieur, Vlaamse Overheid - Departement Mobiliteit en Openbare Werken

Programma

DAG 1

 • Positionering van het PPS-concept in Vlaanderen
 • Rol en taken van het PPS-kenniscentrum (zoals beschreven in het decreet)
 • PPS: definitie en begripsbepaling
 • Stand van zaken in Vlaanderen: concrete projecten en hun aanpak
 • Juridische aspecten (algemeen en context in Vlaanderen)
 • Modellen van samenwerking
 • Decreet PPS: stand van zaken
 • Prepublieke samenwerking
 • Regelgeving overheidsopdrachten
 • Administratiefrechtelijke aspecten
 • Toepassing PPS bij grote projecten: DBM of DBFM exclusief voor grote projecten?
 • Een balans na vijf jaar terreinervaring (toelichting Yvan Verbakel)
 • Toepassing PPS bij gebiedsontwikkeling: theoretisch kader en lokaal project als praktijkcase
 • Voorbeeldcases vanuit (vnl.) stedenbeleid: initiatiefase, structureringsfase, contracteringsfase, uitvoeringsfase

DAG 2

 • Financiering van PPS: samenspel tussen bank, overheid en private partner
 • PPS en (meer)waarde: hoe (meer)waarde meten doorheen projectcyclus?
 • Fiscale voordelen en valkuilen in PPS
 • ESR 95 en begrotingsproblematiek

Docent(en)

Steven Ducatteeuw

Steven Ducatteeuw is managing partner van Blue strategy, een advieskantoor gespecialiseerd in organisatie, beheer en management. Steven heeft een ruime ervaring in de begeleiding en opvolging van uiteenlopende PPS-projecten.

Lees meer
Yvan Verbakel

Yvan Verbakel is afdelingshoofd bij het departement Mobiliteit en Openbare werken van de Vlaamse overheid.

Lees meer
Yves Brosens

Yves Brosens is partner bij het advocatenkantoor ALTIUS. Hij adviseert Belgische en internationale ondernemingen in financieel recht, handelsrecht en vennootschapsrecht. Yves staat deze ondernemingen bij in joint ventures, fusies en overnames en diverse andere projecten.

Lees meer
Bob Martens

Bob Martens is lid van de International Board van het advocatenkantoor DLA Piper UK LLP. Hij begon zijn carrière als advocaat in 1991. In 1997 werd Bob partner bij DLA Piper Belgium en sinds 2008 was hij managing partner in dit kantoor. Bob wordt erkend als een van de meest vooraanstaande regulatory-advocaten in België.

Lees meer
D_02588.jpg
Steven Steppe

Steven Steppe is directeur bij Rebel in België. Hij heeft ruime ervaring met publiek-private samenwerking, DBFM, projectfinanciering en projectmanagement. Hij is al meer dan 10 jaar fulltime actief in de PPS-branche. Steven is vanaf de start betrokken bij de ontwikkeling van PPS in België (eerst in Vlaanderen en daarna Wallonië en Brussel). Binnen Rebel is Steven verantwoordelijk voor de advisering inzake PPS & DBFM, financiële modellering & projectfinanciering, zowel in infrastructuur-, vastgoed- als hernieuwbare energieprojecten. Hij is als adviseur van publieke of private partijen betrokken geweest bij meer dan 25 grote DBFM-projecten in België en het buitenland.

Lees meer
D_02681.jpg
Bruno Peeters

Bruno Peeters is sinds 2004 advocaat bij het kantoor Tiberghien Antwerpen. Voordien was hij decaan van de rechtsfaculteit van de Universiteit Antwerpen, waar hij vandaag nog fungeert als hoofdcoördinator van de Master in fiscaal recht en hoogleraar. Hij is gespecialiseerd in grondwettelijk recht, belastingrecht en economisch publiekrecht. Bruno treedt regelmatig op als docent en schreef verschillende boeken en artikels. Hij is lid van de redactie van verschillende vooraanstaande tijdschriften.

Lees meer
Katrijn Quaghebeur

Katrijn Quaghebeur is poject finance associate bij KBC Bank. Voordien was zij senior trade finance officer bij deze bank.

Lees meer
Marc Theirssen

Marc Theirssen is senior adviseur bij het Kenniscentrum PPS van de Vlaamse Overheid. Dit kenniscentrum begeleidt de Vlaamse PPS-projecten en informeert de lokale besturen via workshops, brochures en nieuwsbrieven. Dankzij zijn jarenlange praktijkervaring is Marc goed geplaatst om met kritische blik de publiek-private samenwerkingsverbanden in Vlaanderen toe te lichten.

Lees meer
Annelies Verlinden

Annelies Verlinden is partner bij het advocatenkantoor DLA Piper UK LLP. Zij is gespecialiseerd in administratief recht en milieurecht, met een extra focus op procurement in kader van overheidsopdrachten en PPS-projecten.

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 1 506 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, live webinars en congressen. Meer info vindt u hier.
Extra:

Klik hier voor een volledig overzicht van onze opleidingen overheidsopdrachten.

Accreditatie:
 • OVB Orde van Vlaamse Balies, 12 punten (In aanvraag)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

40 % korting voor Overheids- en onderwijsinstellingen, gezondheids- en welzijnsorganisaties

Partner

Inschrijven

Data