Een beding van aanwas is een overeenkomst tussen twee of meerdere personen waarbij alle partijen een inleg doen van bepaalde goederen en overeenkomen dat de inleg van de eerststervende op het ogenblik van zijn overlijden van rechtswege zal aanwassen bij de goederen van de andere, overlevende, partij(en).

Als het contract voldoet aan de voorwaarden van een kanscontract ten bezwarende titel, is op deze aanwas geen erfbelasting verschuldigd.

Het beding van aanwas wordt dan ook veelvuldig gebruikt in het kader van een vermogensplanning.

Dat is ook de Vlaamse Belastingdienst niet ontgaan. In recente beslissingen heeft zij zich meermaals over dit beding en de kwalificatie als kanscontract uitgesproken.

Het webinar geeft een overzicht van deze beslissingen en brengt aan de hand van concrete voorbeelden in kaart in welke situaties het beding van aanwas een zinvolle planningstechniek kan uitmaken.

Bestemd voor

  • advocaten
  • notarissen
  • magistraten

Programma

(programma in voorbereiding)

Docent(en)

Ariadne Van den Broeck

Ariadne Van den Broeck is als advocaat verbonden aan het advocatenkantoor DELBOO, een kantoor met een jarenlange ervaring in de begeleiding van vermogende particulieren. Zij is doctor in de rechten en gespecialiseerd in het familiaal vermogensrecht. Ariadne werkte gedurende zes jaar aan het Rector Roger Dillemans Instituut Familiaal Vermogensrecht van de KU Leuven als onderzoeker bij het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek. Zij schreef een proefschrift over het principe van de gelijkheid onder erfgenamen via de inbreng van giften en is auteur van verschillende bijdragen over de zorgvolmacht, waaronder het boek Vermogensbescherming van kwetsbare meerderjarigen via lastgeving.

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 115 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

  • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, live webinars en congressen. Meer info vindt u hier.
Extra:

U kan dit webinar enkel live bekijken.

Accreditatie:
  • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 2 uren
  • OVB Orde van Vlaamse Balies, 2 punten (In aanvraag)
  • NKN Nationale Kamer van Notarissen, 2 uren (In aanvraag)
  • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 2 uren
  • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 2 uren (In aanvraag)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data

Bespaar met Webinar Unlimited

Oneindig kijken en bijleren, waar en wanneer u wilt. Een persoonlijk abonnement waarmee u zo veel live of on demand webinars kunt volgen als u maar wilt. En dit gedurende een 365 dagen, voor slechts 600 euro per jaar. 

Ontdek het abonnement