De wet werkbaar en wendbaar werk

De langverwachte en veelbesproken ‘wet werkbaar en werndaar werk’ is nu eindelijk een feit en sinds dit voorjaar in werking.

Deze wet zorgt er voor dat ons arbeidsrecht moderner en flexibeler wordt.

Zoals u weet bevat deze wet twee ‘pakketten’ van maatregelen: een "sokkel" van maatregelen die onmiddellijk toepasbaar zijn en een "menu" van maatregelen die kunnen worden geactiveerd op sectoraal of ondernemingsniveau.

Onmiddellijk toepasbaar zijn o.m. het telewerk, maatregelen inzake arbeidsduur (zoals de “kleine flexibiliteit” en de vrijwillige overuren) en de maatregelen inzake opleiding. Voor deze zaken moet u dus uw hr-beleid afstemmen op de nieuwe mogelijkheden die de wet biedt.

Rond het mobiliteitsbudget valt er ondertussen een eerste ‘wapenfeit’ te noteren – de ministerraad keurde recent de plannen voor een eerste stap naar een duurzaam en flexibel mobilteitsbeheer goed. Werkgevers – die reeds 3 jaar een bedrijfswagen aan hun personeel aanbieden, kunnen hun werknemers de keuze geven: of een bedrijfswagen of een overeenstemmend bedrag aan loon, eveneens voordelig belast.

Het Interprofessioneel akkoord 2017-2018 en de loonnormwetgeving

Op 11 januari 2017 bereikten de vakbonden en de werkgevers een nieuw loonakkoord (IPA 2017-2018). De lonen in de privésector mogen de komende 2 jaar 1,1 procent stijgen.

En de loonnormwet van 1996 werd aangepast. Dit is een vrij technische wet die er o.m. voor moet zorgen dat onze loonkloof (loonverschillen met onze concurrerende buurlanden) niet te groot wordt en bepaalt in belangrijke mate de marge waarbinnen de loononderhandelingen binnen de sectoren kunnen evolueren. Met als doel het evenwicht tussen loonevolutie en concurrentiekracht van ondernemingen te bewaren.

Ontdek de wet werkbaar werk, het IPA en de loonnormwetgeving op 1 halve dag

Deze studienamiddag geeft u de allerlaatste stand van zaken met betrekking tot de wet werkbaar werk, de loonnormwetgeving en het IPA 2017-2018. U ontdekt de wijzigingen en de impact ervan op uw organisatie.

Vicky Buelens, advocate bij Stroobants Buelens advocaten en gepassioneerd door de flexibilisering van de arbeid en de toepassingsmogelijkheden geeft u een allerlaatste update en vertaalt waar mogelijk de wetgeving naar de praktijk.

Pluspunten

 • U weet welke mogelijkheden u hebt inzake de wet werkbaar en wendbaar werk, de loonnormwetgeving en het IPA 2017-2018.
 • U keert huiswaarts met nieuwe ideeën en inspiratie om flexibeler in te spelen op de noden van de markt en uw werknemers.

Uw resultaten

 • U kent de laatste stand van zaken met betrekking tot het IPA 2017-2018 en de loonnormwetgeving.
 • U kent de plannen van de regering met betrekking tot de flexibilisering van de arbeid.
 • U ontdekt bestaande cases en heeft nieuwe ideeën over flexibilisering en werk.

Bestemd voor

Iedereen die duidelijkheid wil krijgen over de nieuwe maatregelen inzake flexibilisering van de arbeid, het IPA 2017-2018 en de loonnormwetgeving.

"

zeer praktijkgericht

"
Karen Corvers, Team Manager, Essers Finance Company (Groep H.Essers)
"

Deze opleiding gaf een heel duidelijk beeld wat komende is en zorgt ervoor dat je voorbereid bent.

"
Annick Verbruggen, hr manager, Duracell Batteries

Programma

A. De wet werkbaar en wendbaar werk

 • Hervormingen werkbaar werk: gekaderd
 • Praktische toepassing: hoe kunt u de wetgeving vertalen naar uw praktijk?
 • Cases

B. Het IPA 2017-2018: stand van zaken

C. De loonnormwetgeving en de impact op uw organisatie

Docent(en)

D_00596.jpg

Vicky Buelens

Advocate Vicky Buelens studeerde in 2001 met onderscheiding af aan de Universiteit van Antwerpen. Aan de Antwerpse balie bouwde zij een doorgedreven praktijkervaring en specialisatie op in het arbeidsrecht. In 2004 behaalde zij tevens de titel “Master in Business Law” na een post-universitaire opleiding in het Ondernemingsrecht aan de Universiteit van Antwerpen en in 2016 werd zij gecertifieerd Change Manager bij de Antwerp Management School. Naast haar advocatenpraktijk geeft Vicky Buelens regelmatig cursussen over arbeidsrecht en schrijft ze opiniestukken voor de Financieel Economische Tijd. Vicky Buelens is gepassioneerd door de nieuwe tendensen in de arbeidsrelatie. Voor haar handboek “Het Nieuwe Werken”, verwacht in het voorjaar van 2017 bij Wolters Kluwer, interviewde zij leidinggevenden uit verschillende sectoren die succesvol de transitie van een klassieke hiërarchische structuur naar een vernieuwde invulling van werk maakten.

Praktische informatie

Prijs: 421 EUR (excl btw)

De opleidingen van Kluwer Opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.

Accreditatie:
 • OVB Orde van Vlaamse Balies, 3 punten (In aanvraag)
 • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 3 uren
 • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 3 uren
 • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 3 uren
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven