Doelstellingen

In december 2019 start de vierjaarlijkse procedure voor de sociale verkiezingen waarbij de personeelsafgevaardigden voor uw ondernemingsraad en/of preventiecomité gekozen worden. De sociale verkiezingen zullen plaatsvinden in mei 2020.

Misschien is het voor u de eerste keer of heeft u al de zoveelste verkiezing achter de rug. In beide gevallen is een grondige voorbereiding geen overbodige luxe. Als u er op tijd aan begint, kunt u nog bepaalde zaken aanpassen aangezien 2019 geldt als referentiejaar voor de afbakening van de ‘technische bedrijfseenheid’ (TBE) en voor het berekenen van de drempel van het aantal werknemers.

U weet ongetwijfeld vanaf hoeveel werknemers u verplicht bent sociale verkiezingen te organiseren, maar weet u ook welke werknemers u moet meetellen en welke niet?

En kent u alle nieuwigheden in de regelgeving rond sociale verkiezingen?

En wat is de interpretatie van de arbeidsrechtbanken in de meest recente rechtspraak?

 

Tijdens deze compacte halve dag ontdekt u de kernbegrippen en fundamentele principes in verband met de sociale verkiezingen. De experten van Claeys en Engels geven u praktisch advies gebaseerd op de recentste rechtspraak. Kortom, u ontdekt hoe u uw onderneming optimaal voorbereidt op de sociale verkiezingen.

 

Bestemd voor

  • algemeen directeuren en zaakvoerders
  • financieel en administratief directeuren
  • hr-directeuren
  • hr-medewerkers
  • bedrijfsjuristen
"

Zeer ervaren trainers met een sterke praktijkkennis.  De opleiding was volledig wat ik verwachtte.

"
Mon Enckels, Hr Manager, Ikea Service Centre

Programma

1. Wie moet sociale verkiezingen organiseren? Is er geen ontkomen aan? En wat als u als werkgever niets doet?

2. Het begrip 'technische bedrijfseenheid'

Kunt u de huidige structuren behouden?

Wat zou de vakbond kunnen eisen: één ondernemingsraad en meerdere preventiecomités?

Een opsplitsing van de huidige structuren? Of een samenvoeging? Kunt u nog zaken veranderen?

Wat met structuurwijzigingen tussen nu en de volgende verkiezingen?

Welke impact hebben eventuele overnameplannen op het proces?

3. Werknemers, expats, uitzendkrachten, (schijn)zelfstandigen, langdurig zieken, enz.: wie telt mee en waarvoor?

4. Hoe berekent u het aantal werknemers in uw bedrijf?

5. Eenheidsstatuut: mogen we een harmonisatie verwachten tussen arbeiders en bedienden?

6. Behoudt u de huidige lijst ‘kaderpersoneel’ of brengt u veranderingen aan?

7. Hoeveel mandaten? Wie mag kandidaat zijn? Kan de werkgever zich verzetten?

8. Vanaf wanneer geldt de ontslagbescherming? Wat houdt deze in?

9. Openbare orde: hoe afdwingbaar is uw akkoord met de vakbond?

Docent(en)

d_02433

Olivier Wouters

Olivier Wouters is partner bij het advocatenkantoor Claeys & Engels. Hij legt zich toe op het individueel en collectief arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht, met een bijzondere interesse voor materies als expatriates, arbeidsovereenkomstenrecht, herstructureringen, managementovereenkomsten, beschermde werknemers, collectief overleg, sociale verkiezingen en stakingen. Hij werkt regelmatig mee aan publicaties en seminaries over deze materies. Olivier is sinds 1999 lid van de Brusselse Orde van Advocaten.

cr-00003225

Inger Verhelst

Inger Verhelst is advocaat en vennoot bij Claeys & Engels, en geeft advies in individueel en collectief arbeidsrecht en begeleidt cliënten bij ontslagen, reorganisaties, overnames en onderhandelingen met vakbonden. Zij volgt de ontwikkelingen met betrekking tot de einde loopbaan problematiek en SWT. Inger Verhelst heeft een bijzondere belangstelling gaat voor discriminatie en psychosociaal welzijn op het werk. Zij adviseert bovendien zeer regelmatig over het recht op privacy en verwerking van persoonsgegevens. Zij is een regelmatig spreekster op interne en externe seminaries in binnen- en buitenland en publiceerde diverse juridische artikels. Inger Verhelst wordt aanbevolen in de "Who’s Who Legal 2016" editie als expert in Employment, Labour & Benefits.

Praktische informatie

Prijs: 305 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

  • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.
Accreditatie:
  • OVB Orde van Vlaamse Balies, 3 punten (Op aanvraag)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data