De volgende sociale verkiezingen vinden plaats van 11 tot 24 mei 2020. Aan de verkiezingsdag gaat een 150-dagen durende procedure vooraf.

 

Tijdens deze procedure kunnen allerlei knelpunten de kop opsteken. Het is absoluut noodzakelijk dat u alle tussenstappen van deze procedure zeer nauwgezet opvolgt en uitvoert. 

 

Tijdens deze halve dag loodsen de specialisten van het advocatenkantoor Claeys & Engels u doorheen de procedure en krijgt u praktische tips en trics waarmee u uw sociale verkiezingen probleemloos organiseert! Met uiteraard ook aandacht voor de nieuwigheden die de wetgever voor deze verkiezingseditie heeft voorzien.

Bestemd voor

Onmisbaar voor alle bedrijfsleiders, HR-verantwoordelijken en bedrijfsjuristen van ondernemingen uit de privé-sector met minstens 50 werknemers (en hun adviseurs).

Programma

De volgende topics komen uitgebreid aan bod:

 

 • Opfrissing van de kernbegrippen: technische bedrijfseenheid, leidinggevend personeel, kaderleden
 • Aandachtspunten bij de berekening van de gewoonlijke gemiddelde tewerkstelling
 • Bijzondere aandacht voor de uitzendkrachten: hoe tellen ze mee en waarvoor?
 • Welke taalwetgeving moet u toepassen?
 • Voorbereiding van dag X
 • Mandaten, kandidaten, verkiesbaarheidsvoorwaarden
 • Ontslagbescherming
 • Samenstelling kiescolleges (inclusief de nieuwe regeling rond de uitzendkrachten!)
 • Samenstelling stembureaus
 • Stemming per brief
 • Elektronische stemming: wat zijn de nieuwe wettelijke voorwaarden?
 • Voorbereiding van Dag Y
 • Welke klachtenprocedures bestaan er? Waarvoor? Wat zijn de termijnen?
 • De kiesverrichtingen
 • Wat na dag Y?

Docent(en)

d_00238
Bart Vanschoebeke

Bart Vanschoebeke is actief inzake sociaal recht, met de klemtoon op verschillende aspecten van arbeidsrecht en sociale zekerheid, met inbegrip van arbeidscontractenrecht, ontslagen, herstructureringen, Europese ondernemingsraden en Europese sociale zekerheid. Hij geeft veelvuldig lezingen over deze onderwerpen en heeft verschillende publicaties inzake arbeidsrecht op zijn naam. Bart is redactiesecretaris van het Journal du Tribunal de Travail en wordt als expert vermeld in Chambers Europe.

Lees meer
d_02433
Olivier Wouters

Olivier Wouters is partner bij het advocatenkantoor Claeys & Engels. Hij legt zich toe op het individueel en collectief arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht, met een bijzondere interesse voor materies als expatriates, arbeidsovereenkomstenrecht, herstructureringen, managementovereenkomsten, beschermde werknemers, collectief overleg, sociale verkiezingen en stakingen. Hij werkt regelmatig mee aan publicaties en seminaries over deze materies. Olivier is sinds 1999 lid van de Brusselse Orde van Advocaten.

Lees meer
d_02662
Ward Bouciqué

Ward Bouciqué verleent advies en staat werkgevers bij in gerechtelijke procedures met betrekking tot alle aspecten van zowel individueel als collectief arbeidsrecht, met de nadruk op herstructureringen, arbeidsovereenkomstenrecht, ontslagrecht, schijnzelfstandigheid, beschermde werknemers, sociale verkiezingen, internationale tewerkstelling en overdracht van onderneming. Ward is ook een frequent spreker op seminaries omtrent deze onderwerpen. Ward is advocaat bij Claeys & Engels en is sinds 2005 lid van de Brusselse Orde van Advocaten.

Lees meer
Dieter Dejonghe

Dieter Dejonghe, advocaat-vennoot Claeys & Engels

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 324 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille op klassikale opleidingen, live webinars en congressen. Meer info vindt u hier.
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data

Software

De software van Wolters Kluwer voor de sociale verkiezingen 2020 is verkrijgbaar bij onze partners BDO en Acerta.