Het invullen van de btw-aangifte vergt elke maand of trimester de nodige concentratie van uzelf of uw medewerkers. Bovendien wilt u een volwaardige sparringpartner zijn voor uw btw-controleur.

Laat u niet in de hoek drummen. Verneem hoe een btw-controle concreet verloopt, welke sleutelmomenten uw speciale aandacht verdienen en hoe u mogelijke sancties vermijdt.

Ontdek de meest voorkomende valkuilen van de periodieke btw-aangifte en bijhorende controles. Na deze opleiding benut u de btw-wetgeving op optimale wijze, past u uitzonderingen op de regel vlot toe en stelt u zich assertiever op tijdens een btw-controle.

Bestemd voor

 • interne of externe (hoofd)boekhouders
 • interne of externe accountants
 • financieel verantwoordelijken
 • bedrijfsrevisoren
"

Deze cursus is logisch opgebouwd en wordt gepresenteerd door een docente met (praktijk)kennis van zaken.

"
Anne Joos, bediende boekhouding, Argenta Spaarbank
"

Duidelijke uitleg van de aangifteroosters, met ruimte voor vragen. Goede presentatie en naslagwerk.

"
Cornel Klaasse, supervisor F&A, Mercedes-Benz Financial Services BeNeLux
"

Elk aangifterooster komt uitgebreid aan bod. Een goede opfrissing voor eenieder die reeds btw-aangiftes doet. Interessante tips & tricks en ervaringen delen met elkaar over specifieke btw-situaties.

"
Raf Van Laere, accountant, C-Power

Programma

1. De periodieke btw-aangifte van A tot Z

 • Overzicht (per kader en rooster) van de periodieke btw-aangifte, met aandacht voor alle inkomende en uitgaande handelingen.
 • Bijzondere documenten en handelingen (driehoeksverkeer, handelingen van buitenlandse belastingplichtigen, verlegging van heffing, model voor geautomatiseerde invulling, enz.).
 • Verbanden tussen aangiftevakken die u vóór de indiening van de btw-aangifte zeer nauwgezet moet verifiëren.
 • Wijzigingen aan de indieningsplicht: periodiciteit, vakken, aangifteformulieren? Bespreking van de laatste wetgeving terzake.

2. De btw-controle

 • Welke rechten heeft een btw-controleur? Welke documenten en stukken moet u voorleggen?
 • Hoe verloopt een klassieke btw-controle? Welke topics verdienen speciale aandacht (verlegging van heffing, investeringsgoederen, herfacturatie tussen ondernemingen, enz.)?
 • Welke sancties riskeert u bij het niet-respecteren van de btw-wetgeving? En vooral: hoe vermijdt u deze sancties?
 • Wat is de impact van verjarings- en herzieningstermijnen over btw? Wat is hun mogelijke impact op een btw-controle?

Docent(en)

d_00325
Heidi Deschacht

Heidi Deschacht specialiseert zich sinds november 1993 in de btw-wetgeving. Ze werkte als Senior Tax Advisor bij de btw-afdeling van Coopers & Lybrand (het huidige PwC) en ging medio 2000 aan de slag bij THE VAT HOUSE. Ze woonde 2,5 jaar in Singapore en vervoegde THE VAT HOUSE terug op 1 oktober 2009. Ze heeft uitgebreide ervaring met het begeleiden van Belgische en buitenlandse vennootschappen in hun btw-problematiek, en dit op verschillende niveaus en in diverse onderwerpen, zoals bv. internationale goederenbewegingen, logistieke uitbouw van een onderneming, (internationale) dienstverlening, btw-problematiek bij vzw’s, administratieve verplichtingen. Ze is eveneens bedreven in het verrichten van btw-audits en begeleiden van btw-controles. Daarnaast is zij ook regelmatig spreker tijdens btw-opleidingen, zowel over Belgische als Europese topics. Ze is medeauteur van verschillende boeken over btw, o.m. “Investeringen en de btw”, “Btw-praktijkboek” en “Vervoersdiensten en btw” (Wolters Kluwer).

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 806 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, live webinars en congressen. Meer info vindt u hier.
Documentatie:

Heidi Deschacht is coauteur van het boek 'Aangiften btw' (326 pagina's, winkelwaarde 79 euro). Als deelnemer aan deze opleiding ontvangt u een gratis exemplaar van dit boek.

Deze opleiding scoort:

8/10

Accreditatie:
 • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 7 uren (In aanvraag)
 • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 7 uren
 • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 7 uren (In aanvraag)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data