Mis deze opleiding niet als u:

 • nieuwe mogelijkheden wilt ontdekken om de interne kosten te verlagen en de winsttransparantie te verhogen.
 • wilt weten hoe van een traditioneel kostprijscalculatiesysteem gebaseerd op verdeelsleutels over te schakelen naar een accuraat en flexibel kosten- en winstrapporteringssysteem dat aansluit op de algemene boekhouding en managers interessante 'profit improvement' inzichten verschaft.
 • wilt leren hoe in grote organisaties overheadkosten op een nauwkeurige, faire en transparante wijze worden toegerekend aan de business.

Deze opleiding reikt aan bedrijfsleiders en managers de broodnodige inzichten en technieken aan om gefundeerde beslissingen te nemen op basis van precieze kosten en exacte winstinformatie. Als deelnemer identificeert u bovendien verbeterpunten in de bestaande kosten- en winstrapporteringssystemen.

Doelstellingen

U krijgt inzicht in de methoden en technieken die managers en controllers toelaten om te beschikken over nauwkeurige kosten- en winstinformatie in complexe en snel veranderende omgevingen. Met cases wordt aangetoond dat kostprijssystemen gebaseerd op verdeelsleutels leiden tot misleidende kostprijs- en winstgevendheidinformatie.

Door de kostprijsbenadering, Time-Driven Activity-Based costing, krijgt u een gedetailleerd en nauwkeurig inzicht in de winstgevendheid van producten, segmenten en klanten. Bovendien besteden de docenten ruim aandacht aan alle kostenveroorzakende factoren.

De sprekers, Werner Bruggeman en Sven Arnauts, zijn topspecialisten in hun vakgebied. Werner Bruggeman is auteur van het standaardwerk 'Time-Driven Activity-Based Costing' (dat u als documentatie bij deze opleiding ontvangt) en werkt nauw samen met Dr. Kaplan & Norton van de Strategy Management Collaborative (www.strategycollaborative.com).

Uw resultaten

 • De enige opleiding over trends in kosten- en winstgevendheidrapportering.
 • Docenten met jarenlange ervaring in het implementeren van kostprijs- en prestatiemeetsystemen.

Bestemd voor

 • financiële managers
 • controllers
 • operationele managers
 • commercieel verantwoordelijken
 • supply chain & logistics verantwoordelijken
"

Zeer goede docent met heel veel kennis van alle sectoren, ook de financiële sector. Op één dag kreeg ik zeer veel praktische tips en tricks die mij deden nadenken over de huidige manier van cost management in mijn werkomgeving.

"
Ann Vansant, financial controller, Argenta Bank- en Verzekeringsgroep
"

Zeer hands-on!

"
Karen Van Loon, junior financial controller, Ilomar Service Center
"

Praktijkgerichte opleiding met nieuwe inzichten in ABC.

"
Guido Vandaele, business controller, Chocolaterie Guylian
"

Door de vele voorbeelden uit de praktijk die de theorie verduidelijken is deze opleiding zeker het aanbevelen waard. Ook was er tijd om dieper in te gaan op vragen uit de groep.

"
Kurt Proost, cost controller, Henrad

Programma

Dag 1

 • Kostprijscalculatie in een complexe en dynamische omgeving
 • Hoe kiezen tussen full costing, direct costing en Activity-Based Costing?
 • Time-Driven Activity Based Costing: de nieuwe doorbraak in management accounting
 • Case Sanac

Dag 2

 • Het gebruik van Time-Driven ABC bij het opzetten van ‘profit improvement’ programma’s met cases uit productiebedrijven, de logistieke sector, en verzekeringsmaatschappijen
 • Charge-back van overheadkosten: do’s-and-don’ts
 • Het gebruik van Time-Driven ABC als centrale ‘cost engine’ in geïntegreerde corporate performance management systemen

Cost-to-serve: op zoek naar de rendabele klant

De slag om de klant wordt op het scherp van de snee gespeeld. Bedrijven moeten vaak alles uit de kast halen en extra service bieden om de klant aan zich te binden. Maar zijn klanten wel altijd bereid om een correcte prijs te betalen voor de service die ze krijgen? Hoe identificeer je de reële kostprijs van bepaalde activiteiten? En hoe kan je op basis hiervan betere businessbeslissingen nemen?d.

Docent(en)

D_01630.jpg

Werner Bruggeman

Prof. Dr. Werner Bruggeman is buitengewoon hoogleraar aan de Faculteit van de Economische Wetenschappen van de Universiteit Gent en aan de Vlerick Business School. Hij was oprichter van het gerenommeerde B&M Consulting en is vandaag bestuurder van Delaware Consulting. Werner richtte samen met Prof. Robert Kaplan de Strategy Management Collaborative op (geaffilieerd met de Palladium Group), het internationale kennisnetwerk op het vlak van Strategy Execution. Als consultant is hij gespecialiseerd in de uitbouw en implementatie van management accounting & control systemen. Hij beschikt over een ruime projectervaring in industriële en dienstensectoren inzake het ontwerpen, selecteren en implementeren van strategische beheerscontrole en management accounting systemen. Hij is de auteur van diverse artikels en boeken rond Performance Management en een veelgevraagd gastspreker in dit domein

D_01928.jpg

Sven Arnauts

Sven Arnauts werkt sinds 2010 voor Delaware Consulting (voormalige B&M Consulting) waar hij zijn ervaring & expertise in strategy management, costing & profitability management, sales, marketing en business process management ten dienste stelt van zijn klanten. Hierbij begeleidt hij zijn klanten bij het realiseren van hun ambities, het aangaan van uitdagingen en het transformeren van bedrijven. Naast zijn consultingwerk is Sven tevens een gerespecteerde docent en gastspreker aan verschillende instituten en nationale & internationale conferenties.

Praktische informatie

Prijs: 1 471 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.
Extra:

U zal een persoonlijk attest ontvangen als bewijs van deelname en voltooiing van deze opleiding.

Documentatie:

Naast een uitgebreide documentatiemap met de presentaties en de cases, ontvangt elke deelnemer het handboek 'Time-driven activity-based costing' van Bruggeman W., Hoozée S., Bruyneel T. en Moreels K., uitgegeven bij Intersentia, ter waarde van 35 euro.

Accreditatie:
 • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 14 uren
 • IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren, 14 uren
 • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 14 uren
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven

Data