Bent u een administratief medewerker, startende medewerker op de boekhoudafdeling of staat u aan het roer van een onderneming? Kluwer Opleidingen ontwikkelde speciaal voor u een opleiding die u de basistechnieken van het dubbel boekhouden aanleert.

In deze zesdaagse praktijkopleiding boekhouding komen de meest voorkomende boekingen aan bod: aankopen en verkopen, personeelsadministratie, investeringen en bijhorende afschrijvingen, financiering, boekingen op balansdatum, resultaatbepalingen en resultaatverdeling, …  Zo kan je als startende medewerker vlot mee met de dagdagelijkse werking op een boekhoudafdeling of kan je als zaakvoerder met kennis van zaken de (vennootschaps)boekhouding bespreken met je boekhouder.

 

U krijgt een antwoord op de volgende vragen:

 • Wat is het achterliggende wettelijke kader voor de boekhoudkundige verplichtingen?
 • Wat is het belang van basisbegrippen zoals de balans, de resultatenrekening, het journaal, het rekeningenstelsel, de proef- en saldibalans, …
 • Hoe verwerkt u inkomende en uitgaande facturen en creditnota's?
 • Hoe verwerkt u betalingen en ontvangsten boekhoudkundig correct?
 • Hoe past u de basisprincipes van personeelskosten correct toe?
 • Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij de registratie van investeringen en bijhorende financieringsbehoeften?
 • Hoe komen we tot het resultaat van de onderneming? En wat zijn de mogelijkheden betreffende de bestemming ervan?

Pluspunten

De opleiding volgt de werkwijze van het boek ‘Handboek boekhouden - dubbel boekhouden’ van E. De Lembre, J. Verhoeye en P. Everaert en is rijkelijk gestoffeerd met oefeningen en cases.

Bestemd voor

Deze opleiding is ideaal voor:

 • de professional die nieuw is op de leveranciers- of klantenboekhouding en op zoek is naar een praktijkgerichte basisopleiding
 • de professional die wil doorgroeien op de boekhoudafdeling en op zoek is naar een opfrissingscursus of zijn of haar kennis over de boekhoudmaterie wil aanscherpen
 • de professional die een volledig beeld wil van diverse boekingen, met oog voor veel voorkomende knelpunten
 • de zelfstandige die wil bijblijven op vlak van boekhouding, want dit biedt u een resem aan voordelen zodat u in staat bent om uw onderneming nog beter te sturen op zowel strategisch als financieel vlak
"

Een zeer interessante opleiding! Alle boekhoudkennis die ergens opgeslagen zat weer helemaal opgefrist. Een leuke docente die soms saaie materie op een leuke manier weet te brengen.

"
Daisy Merhottein, hulpboekhoudster, IMI Hydronic Engineering
"

Zeker ook voor iemand die bij nul moet beginnen is deze cursus geschikt! Het was een leerrijke opfrissing van de materie.

"
Wendy Verrezen, administratief medewerker, Noord-Limburgs Open Atelier
"

De cursus was heel goed georganiseerd! Dikke pluim voor Els, de kennis die ze met zoveel enthousiasme kan brengen, fantastisch! De locatie in Gent was ideaal, niet te diep in het centrum, parkeergelegenheid! Top!

"
Dorien Deckers, junior accountant, Euronav
"

De duidelijke uitleg en veel oefeningen zorgen ervoor dat je het snapt. Bovendien is Els echt een fantastische docent. De nodige humor zorgt ervoor dat alles goed verteerbaar wordt...

"
Peggy Cools, accountant, Intelligent
"

Alles was tip top in orde! Ik heb genoten van een docente die met passie haar vak bracht en die telkens antwoordde met meer dan voldoende kennis.

"
Lynn Calluy, New Business Associate, BMW Financial Services

Programma

 • Achtergrond en wettelijk kader
 • Algemeen aanvaarde boekhoudprincipes
 • De balansmethode, de start van het dubbel boekhouden
 • De boekhoudtechniek
 • De aankoopcyclus
 • De verkoopcyclus
 • De betalings- en inningscyclus
 • De personeelscyclus
 • De investeringscyclus
 • De financieringscyclus
 • De jaarlijkse afsluiting

5 redenen om toch maar je boekhoudkennis te verdiepen

Els De Wielemaker, docent accountancy, bedrijfsfinanciering en fiscaliteit geeft je 5 redenen om te investeren in je boekhoudkennis en zo gemotiveerd jouw steentje bij te dragen aan je bedrijf.

Een juiste boeking kan een grote impact hebben op het grotere geheel. Dat wordt wel eens onderschat door beginnende boekhouders die voor de eerste keer managementkeuzes boekhoudkundig verwerken, of door administratief medewerkers die maar een deel van de boekhoudtaken op zich nemen – denk maar aan facturen ingeven.

Docent(en)

D_01929.jpg
Els De Wielemaker

Els De Wielemaker is als lector aan de Universiteit Gent (Vakgroep Accountancy, Bedrijfsfinanciering en Fiscaliteit) verbonden waar ze verantwoordelijk is voor enkele vakken in de opleiding Handelswetenschappen. Van 2005 tot 2013 was zij tevens verbonden aan Hogeschool Gent, departement Handelswetenschappen en Bestuurskunde, Vakgroep Accountancy en Fiscaliteit waar zij verschillende opleidingsonderdelen binnen het vakgebied Accounting (IFRS, Belgisch Boekhoudrecht, ... ) doceerde. Daarnaast is zij wetenschappelijk coördinator voor het Hoger Instituut voor Accountancy en Fiscaliteit waar zij voor diverse opleidingen en seminaries voor de cijferberoepen als spreker optreedt. Zij is ook lid van de werkgroep Herziening Adviezen van de Commissie voor Boekhoudkundige Normen.

Lees meer

Praktische informatie

Prijs: 2 200 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 30% subsidie met kmo-portefeuille op klassikale opleidingen, live webinars en congressen. Meer info vindt u hier.
Documentatie:

Naast een print van de presentaties en de oefeningen ontvangt u ook een exemplaar van het ‘Handboek boekhouden - dubbel boekhouden’ van E. De Lembre, J. Verhoeye en P. Everaert ter waarde van 95 euro, uitgegeven bij Intersentia.

Accreditatie:
 • IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, 42 uren (In aanvraag)
 • BIBF Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten, 42 uren (In aanvraag)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Volgt u eveneens de opleiding 'Advanced boekhouden', dan krijgt u een korting van 20 % op het totaalbedrag.

Contact

eline-swolfs-2019
Advies nodig over deze opleiding?

Eline Swolfs
Productmanager Tax & Accounting
Tel.: +32 (0)15 36 14 30
eline.swolfs@wolterskluwer.com

Lees meer

Partner(s)

Inschrijven

Data