Het is in de Belgische transactiepraktijk gebruikelijk om een due diligence onderzoek uit te voeren, voorafgaand aan de overname van een onderneming.

Tijdens deze studienamiddag krijgt u van de sprekers een praktijkgerichte analyse waar de due diligence praktijk van naderbij bekeken wordt. Er wordt ingegaan op de redenen voor het voeren van een due diligence onderzoek, het praktisch verloop van een due diligence proces en het gebruik van de resultaten van het onderzoek tijdens het verdere verloop van de transactie.

Programma

12:30 - 13:30 Registratie van de deelnemers | broodjesbuffet voorzien

13:30 - 17:15 

 • vennootschapsrechtelijke aspecten van due diligence (Mr. Janssens en Mr. Hebbrecht)
  • gronden voor due diligence onderzoek;
  • due diligence praktisch: verloop en tips&tricks;
  • gebruik van de resultaten in het onderhandelingsproces en de transactiedocumenten
 • fiscaalrechtelijke aspecten van due diligence (Mr. Verstraete)
  • Toelichting van het concept tax due dilligence en de relevantie ervan;
  • Praktische toelichting van het due diligence proces en specifieke fiscale aandachtspunten; waarop moet in het bijzonder worden gelet; hoe wordt de tax due diligence het best worden aangepakt;
  • Praktische uitwerking van de tax due diligence in het due diligence rapport;
  • In hoeverre is een tax due diligence rapport vertrouwelijk; kan de fiscus inzage krijgen in het rapport?;
  • Doorwerking van de resultaten van de tax due diligence naar de share purchase agreement/asset purchase agreement (tax gross-up, tax savings clausule, reps & warranties, tijdsbeperking tax specific indemnities, tax certificates);
  • Impact op de transactie indien fundamentele issues worden gespot tijdens de tax due diligence 

17:15 - 17:30

Mogelijkheid tot vraagstelling

Sprekers

elke-janssens
Meester Elke Janssens
advocaat-vennoot, NautaDutilh

Elke Janssens is gespecialiseerd in het vennootschapsrecht, public en private M&A, corporate governance en equity capital markets.

Haar academische en juridische achtergrond laat Elke toe om complexe materies te analyseren en op korte termijn met creatieve oplossingen voor haar cliënten te komen en wordt ten zeerste gewaardeerd in M&A transacties. Elke adviseert zowel genoteerde als niet-genoteerde vennootschappen en is eveneens betrokken in herstructureringsdossiers.

Elke adviseerde recent bij het openbaar overnamebod van R&S op FNG Group NV (2017), de integratie van Aelin Therapeutics door een internationale investeerdersgroep (eind 2017) en Sanofi's overnamebod op Ablynx (2018).

Elke behaalde haar rechtendiploma aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in 1996. In 1998, behaalde ze een DES in economisch recht aan de Université Libre de Bruxelles(ULB), gevolgd door een GGS in bedrijfsbeheer aan de VUB in 2001. In 2006-2007 behaalde zij een Executive MBA aan de Solvay Business School. Elke is een gediplomeerde compliance officer (UCL, 2016) en yogadocente (2017).

Elke is auteur van tal van bijdragen inzake vennootschaps- en financieel recht en was gedurende jaren één van de drijvende krachten van het Business Law Department van de VUB. 

Lees meer
yolanda_hebbrecht
Meester Yolanda Hebbrecht
advocaat, NautaDutilh

Yolanda Hebbrecht houdt zich voornamelijk bezig met vennootschapsrecht, met een bijzondere interesse in fusies en overnames.

Yolanda behaalde haar diploma Master in de rechten aan de Universiteit Gent in 2015. Tijdens haar studies bracht ze een semester door aan de Universiteit van Montpellier en vervolledigde ze een stage bij the Washington Center for internships and academic seminars in Washington, DC.

Ze startte bij NautaDutilh in 2015 en werd in datzelfde jaar toegelaten aan de Balie van Brussel.

Lees meer
henk-verstraete
Meester Henk Verstraete
advocaat-vennoot, Stibbe

Henk Verstraete is a partner in our Brussels tax practice. He focuses on Belgian and international tax advisory, transactional and litigation work.

Henk has extensive experience in a wide range of tax matters involving complex tax litigation, tax advisory work, transfer pricing matters, as well as tax work in corporate and financial transactions. He has a strong track record in assisting clients in their negotiations with tax authorities and the public prosecutor, and he represents clients before the administrative and judicial courts. 

After graduating with a Master of Laws Degree from the University of Leuven (KU Leuven 1999), Henk obtained an LL.M in taxation from the New York University School of Law in 2003. He also studied law at the University of Michigan Law School, Ann Arbor, USA, in 1999. 

Henk is an active member of the Tax Institute at KU Leuven where he is currently a visiting professor. He is also a member of the International Fiscal Association (IFA) and the Tax Practice Council of the International Tax Program at NYU School of Law. 

Since 2010, Henk is a professor at the Fiscale Hogeschool Brussel. He speaks at (tax) seminars and authors books and articles on tax topics regularly. He is also the editor of Tijdschrift Beleggingsfiscaliteit / Revue Fiscalité des Placements. 

Henk joined the Brussels office of Stibbe as partner in 2018, after having been tax partner at another law firm in Brussels since December 2008.

Lees meer

Praktische informatie

Tijdstip

12 november 2019

13.30u - 17.30u

Locatie Gent Holiday Inn Gent Expo
Prijs

205 EUR (excl. btw)

30 EUR (excl. btw)

Incl. documentatie (digitaal bezorgd), broodjesbuffet en koffie-frisdranken.

Supplement voor een uitgeprinte versie van de documentatie

Attest

 

Orde van Vlaamse Balies

BIBF/ IBR

IAB 

 

 

 

 

4 punten

3,5 uren

3,5 uren

 

 

 

Gerelateerde boeken

wetboek-vennootschappen-en-verenigingen-2017-2018
Wetboek Vennootschappen en Verenigingen 2019-2020
Wolters Kluwer

BESCHRIJVING

Wat eist u van uw wetboeken? Dat ze volledig zijn, handig in gebruik en betrouwbaar. Dat ze u in alle omstandigheden meteen uit de brand helpen. Ook bij minder voor de hand liggende vragen.

Dit Wetboek Vennootschappen en Verenigingen is de klassieker waar u naar op zoek bent. Alle wetten die van tel zijn voor de vennootschapsjurist werden er in opgenomen, zowel in het Nederlands als in het Frans. Zo bevat dit boek niet alleen de vennootschapswet, maar ook de essentiële uitvoeringsbepalingen en begeleidende wetteksten die voor de rechtspraktijk van belang zijn.

Dit is de eerste versie van deze publicatie op basis van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen. Dit betekent evenwel niet dat de vorige versie van de uitgave geheel onbruikbaar zal zijn. De huidige wetgeving zal de komende jaren nog steeds van belang zijn door verschillende overgangsregelingen.

Lees meer
themis-105-vennootschapsrecht
Themis 105 – Vennootschapsrecht 2018
Die Keure

 Themis 105 - Vennootschapsrecht behandelt volgende onderwerpen:

 • Het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen: (ver)bouwen in vertrouwen
  Frank Hellemans, docent Jan Ronse Instituut voor vennootschaps- en financieel recht KU Leuven, advocaat te Antwerpen
  Floris Parrein, referendaris bij het Hof van Cassatie, vrijwillig wetenschappelijk medewerker Jan Ronse Instituut voor vennootschaps- en financieel recht KU Leuven
 • Wie is er bang van de kapitaalloze BV?
  Marieke Wyckaert, hoogleraar Jan Ronse Instituut voor vennootschaps- en financieel recht KU Leuven, advocaat te Brussel
  Bram Van Baelen, assistent Jan Ronse Instituut voor vennootschaps- en financieel recht KU Leuven
 • De vereffening als sluitstuk van het vennootschapsrecht: soepel waar mogelijk, streng waar nodig
  Eric De Bie, gastdocent KU Leuven, notaris te Antwerpen-Ekeren
  Jasper Van Eetvelde, assistent Jan Ronse Instituut voor vennootschaps- en financieel recht KU Leuven
 • De geschillenregeling 2.0 – Wijzigingen aan de geschillenregeling in het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV)
  Robbie Tas, docent Manama Vennootschapsrecht KU Leuven – advocaat te Leuven en Brussel (intui)
  Tom Vos, doctoraatsbursaal Jan Ronse Instituut voor vennootschaps- en financieel recht KU Leuven
Lees meer
de-vennootschap-en-haar-nieuw-wetboek
De Vennootschap & Haar nieuw wetboek 2019
Larcier

De eerste grondige analyse van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Het Belgische ondernemingsrecht kent woelige tijden. Niet alleen zijn op 1 mei 2018 de nieuwe insolventieregels van boek XX van het Wetboek Economisch Recht (WER) in werking getreden. Recentelijk werd ook een hervorming van het ondernemingsrecht goedgekeurd, waarbij het aloude Wetboek van Koophandel (inclusief de notie ‘handelaar’) met ingang van 1 november 2018 wordt begraven en delen ervan worden overgeheveld naar het WER. Daarbij stopt het evenwel niet. Het kroonjuweel van de modernisering van het ondernemingsrecht  met name het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) is na enig politiek getouwtrek op 28 februari 2019 eindelijk goedgekeurd. Met dat WVV wordt het rechtspersonenrecht ingrijpend gewijzigd

In deze bijdrage wordt de lezer wegwijs gemaakt in het nieuwe vennootschapsrechtelijke landschap voor de reguliere commerciële ondernemingen. Na een toelichting van de doelstellingen en de krachtlijnen van het WVV, worden in dit werk de voor de praktijk belangrijkste voorgestelde wijzigingen aan het vennootschapsrecht besproken. Komen daarbij onder meer aan bod: de afschaffing van de verschillende vennootschapsvormen, de kapitaalloze BV, het bestuur, de uitgifte van aandelen en andere effecten, de grensoverschrijdende omzetting, de ontbinding en vereffening en, uiteraard, de inwerkingtreding en het overgangsregime.

Lees meer
de-nieuwe-vennootschapswet-2018
De nieuwe vennootschapswet 2018
Wolters Kluwer

Allereerst wordt het nieuwe vennootschapslandschap uitgetekend om de lezer kennis te laten maken met de verschillende vennootschapsvormen in het nieuwe wetboek. Daarna gaat het boek dieper in op de krachtlijnen van de nieuwe bv (de vroegere bvba), de nieuwigheden inzake besturen van vennootschappen en de vereffening, ontbinding en herstructurering van vennootschappen. Afgesloten wordt met uiteenzettingen over de positie van de erkende vennootschappen in het nieuwe wetboek en de nieuwe geschillenregeling. 

Dit boek werd uitgegeven naar aanleiding van de jaarlijkse studiedag van het Vlaams Pleitgenootschap, editie 2018.

Lees meer

Inschrijven | Due diligence - 12/11/2019

Contact

klantendienst
Klantendienst
Klantenservice, Wolters Kluwer - MD Seminars

Heeft u vragen met betrekking tot uw inschrijving, factuur, ..., contacteer dan onze klantendienst.

info.mdseminars@wolterskluwer.com
09/224 31 46

Lees meer