Conflicten tussen aandeelhouders zijn alom bekend. Geconfronteerd met externe factoren (zoals bepaalde marktkrachten, winstverwachtingen, familiale invloeden, druk van stakeholders enz.) kunnen deze maar al te zeer tot ontbranding komen. Aandeelhouders in het algemeen en ondernemers in het bijzonder willen weten welke opties zij hebben bij conflicten. Aandeelhouders willen overzicht krijgen over buitengerechtelijke actiemiddelen en gerechtelijke actiemiddelen. Daarbij wordt uiteraard extra aandacht besteed aan de wettelijk bepaalde conflictregeling tussen aandeelhouders in vennootschappen: de uittreding en de uitsluiting ofte de gedwongen overdracht en overname van aandelen. Een procedure die relatief efficiënt verloopt en welke als meest voorkomende procedure ook wel eens wordt genoemd als “koninginnestuk” van het procedureel vennootschapsrecht.
In het wetsontwerp inzake de nieuwe Vennootschapswet wordt deze conflictregeling aangepast. Deze studienamiddag analyseert voor de rechtspracticus de verschillende vernieuwingen van de actiemiddelen die zich aan aandeelhouders aanbieden op praktische en strategische wijze. Het nieuwe Wetboek van Verenigingen biedt voortaan ook extra alternatieven aan.
De spreker heeft reeds tientallen dergelijke procedures behandeld voor de meest onderscheiden rechtbanken en hoven. Hij kan bogen op een ruime praktijkervaring. Tevens zal hij niet nalaten te vergelijken en alternatieven af te wegen vanuit de praktijk.