Onze maatschappij digitaliseert aan een snel tempo. E-commerce, mobiele applicaties en sociale netwerken beheersen ons dagelijks leven. Ook juristen worden steeds meer geconfronteerd met de juridische problemen die deze digitalisering met zich meebrengen. Ransomware, verkoop op afstand en digitale bewijsmiddelen maken een steeds groter deel uit van de rechtspraktijk. De tijd dat het internetrecht het ongereglementeerde wilde westen was is reeds lang voorbij. Het probleem is echter dat de wetgeving rond internetrecht erg verspreid staat zodat het moeilijk is om het bos door de datastromen te zien.

Deze studienamiddag heeft tot doel om de praktijkjurist voor te bereiden op de problemen van morgen die zich vandaag reeds stellen.

U krijgt door de spreker, tevens auteur van het boek “Praktijkboek Internetrecht – mei 2017” dat u als deelnemer ontvangt, een praktijkgericht overzicht van de meest relevante wetgeving.

Sprekers

olivier-sustronck

meester Olivier Sustronck

advocaat, Sustronck–Vandekerckhove–Verhaeghe

Olivier SUSTRONCK (°20 augustus 1982) behaalde in 2003 het diploma van kandidaat in de Rechten aan de Facultés Universitaires Notre Dame De La Paix te Namen. In 2006 behaalde hij het diploma van Master in de Rechten aan de KU Leuven. Het laatste semester bracht hij door aan de Universitat de Barcelona in het kader van het uitwisselingsprogramma Erasmus.
Het diploma van Master in het Notariaat behaalde hij aan de RU Gent in 2007.

Van 2007 tot 2014 was hij, eerst als stagiair en daarna als notarieel jurist, bedrijvig in het kantoor van Notaris Frederic MAELFAIT te Harelbeke. Daar werd hij vertrouwd met materies als vennootschapsrecht, familierecht, verbintenissen- en contractenrecht en vermogensplanning.
Sinds 2014 is hij als advocaat verbonden aan de balie van Kortrijk en werkzaam op het kantoor, in de voetsporen van zijn vader Geert SUSTRONCK.

Hij is vertrouwd met alle materies die het kantoor aanbiedt, met een bijzondere interesse in het vennootschapsrecht en internetrecht.

Sinds december 2016 is hij tevens gekwalificeerd Data Protection Officer.

Hij publiceert regelmatig in deze materies, onder andere op zijn persoonlijke blog-pagina. Daarnaast geeft hij seminaries rond internetrecht en privacy en geeft hij als premium community partner bij ‘Startups.be’ coaching voor ‘Start-Ups’ .

Programma

12:30 - 13:30
Registratie van de deelnemers | broodjesbuffet voorzien
13:30 - 17:00

Internetrecht: recht en digitalisering

17:00 - 17:30
Mogelijkheid tot vraagstelling

Gerelateerde boeken

gdpr

GDPR - General Data Protection Regulation: texts, commentaries and practical guidelines - 2017

Wolters Kluwer

The General Data Protection Regulation on the protection of natural persons with regard to the processing of personal data and on the free movement of such data is a landmark that will disrupt the rules in the world of data and the digital environment of businesses.

Adopted on 27 April 2016, its provisions will be directly applicable in all Member States starting from 25 May 2018. The countdown is on. Both public and private enterprises need to get started now by knowing and understanding the obligations it creates and the innovative concepts it introduces (such as privacy by design, security by default, accountability, data protection officer) in order to be able to proactively grasp how it is going to impact their activities. The stakes are high and the risks are great for all organisations: harm to brand and reputation, misappropriation of trade secrets, data theft (not only their data but also those of their partners and customers) and civil and criminal suits, especially where their computer network has been hacked and used for unlawful activities.

In today’s hyper-connected and Big Data-driven world, securing personal data is a major concern for all businesses. Protection is the watchword, now more than ever.

m-commerce

M-Commerce

Intersentia

Kort na de e-commerce zet de m-commerce zich meer en meer door als dé nieuwe trend. Consumenten maken meer en meer gebruik van hun smartphone of tablet om aankopen te verrichten. Ondernemingen – en dan vooral de vele nieuwe spelers op de markt – pikken graag hun graantje mee. Voorbeelden zijn er reeds in overvloed:

  • studenten blijven thuis en bestellen via een app wat ze wensen te eten. Hun maaltijd wordt zelfs aan de deur geleverd;
  • de consument checkt dagelijks zijn rekening via de app van zijn bank en verricht zo ook zijn overschrijvingen;
  • de Bancontact-app laat toe om via een smartphone betalingen te ontvangen of uit te voeren, zelfs tussen consumenten onderling;
  • een toerist huurt via de Airbnb-app een kamer voor zijn volgende reis;
  • klantenkaarten worden gedigitaliseerd en via een app en QR-code kan men punten sparen …


Bij al deze praktijkvoorbeelden rijzen evenveel juridische vragen. Dit boek wil hierop een antwoord geven, of het nu gaat om een consument die zijn rechten wil kennen of een start-up die wil weten welke wettelijke plichten op hem rusten en welke fiscale voordelen aan m-commerce verbonden zijn.

Dit boek bevat bijdragen van Dominique Blommaert, Nico Demeyere, Anne Demelenne,

marktpraktijken

Marktpraktijken RABG-2017/5

Larcier

RABG 2017/5 bevat geannoteerde rechtspraak over diverse items van marktpraktijken: Stakingsvordering: belang; Afwerving cliënteel/leveranciers; Misleidende reclame; Vergelijkende reclame; Afbrekende reclame; Aanhaking,...

handels-en-economisch-recht-geannoteerd-2016-2017

Handels-en economisch recht geannoteerd 2016-2017

Die Keure

Het nieuwe geannoteerd wetboek Handels- en economisch recht is een praktisch werkinstrument voor de juridische praktijk.

Het bevat de geactualiseerde tekst van de bepalingen van het Wetboek van Koophandel, het Wetboek van Economisch Recht en van een selectie bijzondere wetgeving.

Aan de hand van annotaties onder elk wetsartikel krijgt u een overzicht van de belangrijkste rechtspraak en de rechtsliteratuur die helpen om een juridisch probleem verder uit te diepen en te onderzoeken.

codex-economie-2016-2017

Codex Economie 2016-2017

Die Keure

Deze Codex Economie bevat een volledige verzameling van wetten en besluiten uit de voornaamste rechtstakken, met een accent op de economische wetteksten. Deze codex is zo opgevat dat ook economisten zonder brede juridische opleiding er vlot hun weg in vinden. De bedoeling van deze wettenverzameling bestaat er namelijk in een zinvolle schaarste te scheppen in de overvloed aan wetten en reglementen waar economisten in het beroepsleven onvermijdelijk mee geconfronteerd worden.

De Codex Economie 2016-2017 is bijgewerkt tot 1 juni 2016.

themawetboek-handels-en-economisch-recht-editie-2016

Themawetboek Handels- en economisch recht – editie 2016

Larcier

Dit wetboek geeft een overzicht van het rijke landschap aan Belgische wetgeving die het handels- en economisch recht beheerst: de klassieke wetboeken en de bijzondere  handels- en economischrechtelijke wetgeving.

commercial-practices-2016

Commercial practices –2016

Larcier

De tweede editie van Commercial practices biedt een volledig, maar toch compact, op de praktijk gericht boek waarin alle relevante aspecten van marktpraktijken worden behandel, zoals nu opgenomen in het Wetboek Economisch Recht en in verwante wetgeving, waaronder deze mbt e-commerce en  mbt specifieke sectoren: financiële diensten, reizen en onderwijs.

Het boek geeft goed gedocumenteerde antwoorden, die gebaseerd zijn op een analyse van zowel Europese als Belgische bronnen, op vragen die zakenlui en bedrijfsjuristen zich vaak stellen over de regelgeving met betrekking tot adverteren, promoties, eerlijke marktpraktijken en eerlijke concurrentie.

De tweede editie verwerkt de nieuwe regels uit het Wetboek van Economisch Recht. Wijzigingen resulteren voornamelijk uit Boek VI inzake marktpraktijken en consumentenbescherming en Boek XIV over marktpraktijken en vrije beroepsbeoefenaars, maar ook de regels inzake elektronische economie komen aan bod. Daarnaast besteedt het boek aandacht aan de vernieuwde procedurele bepalingen en Europeesrechtelijke ontwikkelingen die rechtstreeks van invloed zijn op marktpraktijken.

Praktische informatie

Tijdstip 27 september 2017 13.30u - 17.00u
Locatie Sint-Niklaas Hotel Serwir
Prijs

285 EUR (excl btw)

Incl.  het boek "Praktijkboek Internetrecht - mei 2017" (uitgave Wolters Kluwer ter waarde van € 92,75), broodjesbuffet en koffie/frisdranken.

Attest

Orde van Vlaamse Balies

BIBF/IBR

IAB-B0458/2016-01

FSMA

4 juridische punten


4 uren


3,5 uren

3,5 punten voor compliance officers

Inschrijven | Internetrecht: recht en digitalisering - 27/09/2017

Deelnemer
Extra deelnemer
Extra deelnemer 2
Bedrijf
Indien u een abonnement heeft, gelieve hier uw nummer in te geven.
Facturatie
Op dit e-mail adres sturen wij uw factuur door
Opmerking

Contact

Hebt u inhoudelijke vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met Sophie Nottebaert, zij helpt u graag verder.

sophie-nottebaert

Sophie Nottebaert

Productmanager MD Seminars

sophie.nottebaert@wolterskluwer.com

015 36 12 37