Als advocaat moet u om de 5 gerechtelijke jaren minstens 2 punten halen voor vormingen in verband met deontologie.

In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, is de advocatendeontologie een materie in volle ontwikkeling. Dat geeft wel eens aanleiding tot onzekerheid: van oude regels wordt ten onrechte aangenomen dat zij niet meer zouden gelden, en nieuwe regels zijn onvoldoende doorgedrongen. Een opfrissing is dus zeker geen overbodige luxe.

Tijdens deze studienamiddag worden de actuele hete hangijzers verkend, en wordt ook dieper ingegaan op een aantal onvermijdelijke deontologische vragen, als het beroepsgeheim en de vertrouwelijkheid van communicatie tussen advocaten.

Programma

12:30 - 13:30 Registratie van de deelnemers | broodjesbuffet voorzien

13:30 - 17:15 

Komen onder meer aan bod:

  • Vertrouwelijkheid van communicatie
  • Beroepsgeheim
  • Perimeter van het beroep en onverenigbaarheden
  • Detachering in de onderneming
  • Multidisciplinaire samenwerking
  • Samenwerkingsvormen tussen advocaten
  • Zin en onzin van vreemd kapitaal

17:15 - 17:30

Mogelijkheid tot vraagstelling

Sprekers

frank-judo
Meester Frank Judo
Advocaat-vennoot , Liedekerke Advocaten

Frank Judo is partner in the Regulatory Practice Group. He assists business and private individuals in their legal relations with government in the broad framework of constitutional and administrative law, particularly in the field of administrative economic law and public law. His practice encompasses both advisory work and litigation, before both the Constitutional Court and the Council of State, whilst focusing on prevention through in-depth advice.

In addition to his extensive experience in public law, Frank regularly advises private businesses and public authorities on various aspects of public procurement law, both preventive and curative.

Frank has published and regularly gives seminars and lectures on a wide range of matters, especially concerning the division of responsibilities within the federal state, and public procurement law.

He holds a law degree from the University of Leuven (KU Leuven 1998), where he also studied philosophy, modern history and canon law. He is still a voluntary academic assistant at the Institute for Constitutional Law at the KU Leuven after having been a lecturer between 1998 and 2004.

Frank has been a Partner at Liedekerke Waelbroeck Kirkpatrick since 2008.

Lees meer

Praktische informatie

Tijdstip

24 oktober 2019

13.30u - 17.30u
Locatie

Leuven

Faculty Club

Prijs

201 EUR (excl btw)

30 EUR (excl btw)

Incl. documentatie (digitaal bezorgd), broodjesbuffet en koffie-frisdranken.

Supplement voor een uitgeprinte versie van de documentatie

Attest

Orde van Vlaamse Balies

4 punten

Gerelateerde boeken

vertrouwelijkheid-en-beroepsgeheim-2018
Vertrouwelijkheid en beroepsgeheim 2018
Intersentia

Dit Cahier gaat op zoek naar de bronnen en de grondslagen van de vertrouwelijkheid en het beroepsgeheim bij advocaten, bemiddelaars, notarissen en bedrijfsjuristen. 

Oud-stafhouder en voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies Edward Janssens bespreekt wat beroepsgeheim en vertrouwelijkheid betekenen voor de advocatuur. Hij gaat in op de wettelijke grondslag van het beroepsgeheim (EVRM, art. 458 en 458bis Sw.) en de Codex, op de verplichtingen en uitzonderingen op het beroepsgeheim en de vertrouwelijkheid, de gevolgen van de schending ervan, het gedeelde beroepsgeheim, de visitaties door de overheid enzovoort.

De voornaamste deontologische bron voor een bemiddelaar is ongetwijfeld de gedragscode. Mr. Steven Brouwers licht dit toe aan de hand van een casus over een per ongeluk verstuurde e-mail. Een gerechtsdeskundige is niet hetzelfde als een bemiddelaar, maar wat dan met de deskundigebemiddelaar? Hij besteedt ook aandacht aan een gevaarlijk trio: de bemiddelaar, de partijen en de media. 

Notaris Hans De Decker verschaft een dieper inzicht in deze materie wat het notariaat betreft. Beroepsgeheim, vertrouwelijke of niet-vertrouwelijke informatie, discretieplicht: elke notaris wordt bijna dagelijks met deze concepten geconfronteerd. Dat het moeilijke concepten zijn, blijkt uit de vele vragen die hierover aan de Kamer van Notarissen worden gesteld.

Mevr. Saskia Mermans, voorzitter van het Instituut voor Bedrijfsjuristen, spitst zich tot slot toe op het beroepsgeheim sui generis. Dit werd bij wet opgelegd aan bedrijfsjuristen om de bijzondere opdracht die zij hebben vanuit hun expertise en op basis van hun – door de deontologie beschermde – onafhankelijkheid te waarborgen. Ook de rechtspraak en de rechtsleer die een actuele invulling aan dit beroepsgeheim geven, komen hierbij aan bod.

Lees meer
handboek-voor-de-advocaat-stagiair-deontologie-2018-2019
Handboek voor de advocaat-stagiair Deontologie 2018-2019
Wolters Kluwer

De Codex Deontologie voor Advocaten bepaalt dat stagiairs de beroepsopleiding moeten volgen en het bekwaamheidsattest moeten behalen om ingeschreven te kunnen worden op het tableau.

De beroepsopleiding omvat vier verplichte vakken, een aantal specifiek verplichte keuzevakken en een aantal vrije keuzevakken.

De verplichte vakken zijn: deontologie, burgerlijk procesrecht, strafprocesrecht en communicatievaardigheden.

Het Handboek Deontologie omvat 11 Delen, waaronder de Codex Deontologie voor advocaten, vertrouwelijkheid en briefwisseling, de praktijk van het beroepsgeheim, omgang met media en publiciteit, de tuchtprodecure alsook de aansprakelijkheid van de advocaat.

Lees meer
wetboek-voor-de-advocaat-stagiair-2018-2019-gerechtelijk-recht
Wetboek voor de advocaat-stagiair 2018-2019 gerechtelijk recht, deontologie, stage, sociaal statuut, strafrecht
Wolters Kluwer

Inhoud

I. Gerechtelijk recht

II. Deontologie

III. Strafrecht

Bekijk ook de uitgebreide inhoudstafel.

Het wetboek is bijgewerkt tot en met het Belgisch Staatsblad van 1 augustus 2018.

Handig in combinatie met het Handboek Deontologie voor de advocaat(-stagiair) 2018-2019 en het Handboek Strafprocesrecht voor de advocaat(-stagiair)2018-2019 en/of in aanvulling met het Wetboek Familierecht, jeugdrecht, vreemdelingenrecht voor de advocaat (-stagiair) 2018-2019.

Lees meer

Inschrijven | Deontologie voor advocaten - 24/10/2019

Contact

klantendienst
Klantendienst
Klantenservice, Wolters Kluwer - MD Seminars

Heeft u vragen met betrekking tot uw inschrijving, factuur, ..., contacteer dan onze klantendienst.

info.mdseminars@wolterskluwer.com
09/224 31 46

Lees meer