Het kapitaal van een vennootschap wordt vaak omschreven als de buffer die tot zekerheid zou moeten strekken van schuldeisers van de vennootschap en vormt tezelfdertijd ook de maatstaf van de vermogens- en zeggenschapsrechten van de aandeelhouders of vennoten. De bescherming van deze maatstaf is dan ook een belangrijk aandachtspunt voor zowel de Europese als de nationale wetgever.

Effecten uitgegeven door vennootschappen stellen dit kapitaal voor (aandelen), maar kunnen ook andere realiteiten van de vennootschap behelzen (obligaties, warrants…).

Het wetsontwerp van tot aanpassing van het wetboek vennootschappen heeft eveneens gevolgen op de kapitaal creatie, kapitaalbewegingen en effecten van vennootschappen.

Onze sprekers zetten de gevoeligste gevolgen hieromtrent uiteen.

Sprekers

bart-bellen-2

Meester Bart Bellen

Advocaat-vennoot, contrast Law

Bart Bellen is a partner of contrast. He specializes in corporate law and advises on business law matters.

Bart represents domestic and international companies in corporate and commercial transactions or contentious proceedings. He handles cross-border M&A transactions, multi-jurisdictional corporate restructurings and litigation.

Bart graduated from the University of Leuven (K.U.L.) and obtained a Master’s degree (LL.M.) at New York University School of Law.

Bart Bellen is a member of the Brussels Bar (admitted in New York 1997). He speaks Dutch, French and English.

Education

  • New York University School of Law (LL.M. 1997)
  • University of Leuven (K.U.L.) (Lic. Jur. 1996)

Experience

  • contrast (2006-present)
  • VWEW, business law department (2004-2005)
  • Linklaters De Bandt, corporate law & M&A department, Brussels/New York (1997-2002)
ine-schockaert

Meester Ine Schockaert

Senior associate, contrast Law

Ine Schockaert is senior associate at contrast.

Ine specializes in corporate law and assists clients on a wide range of business law matters.  She has particular experience with cross-border M&A transactions and corporate restructurings.

Ine graduated from the University of Leuven and obtained a Master’s degree in Business Law at the University of Brussels (ULB).

Ine Schockaert is admitted to the Brussels Bar. She speaks Dutch, French and English.

Education

  • University of Brussels (ULB) (DES Droit économique, 2012)
  • University of Leuven (KUL) (Master in Law, 2011)
  • University of Copenhagen (Erasmus programme, 2010)

Experience

  • contrast (2012-present)

Programma

12:30 - 13:30
Registratie van de deelnemers | broodjesbuffet voorzien
13:30 - 17:15

Het kapitaal en effecten

17:15 - 17:30
Mogelijkheid tot vraagstelling

Gerelateerde boeken

dé-gids-voor-vennootschappen-2018

Dé gids voor vennootschappen 2018

Wolters Kluwer

Bedrijfsleiders en bedrijfsadviseurs moeten van 101 zaken op de hoogte zijn wat het vennootschapsleven betreft. Gezien de grote omvang van deze wetgeving, is dit niet bepaald een makkelijke opdracht.

Dé gids voor vennootschappen kan u daarbij helpen: ingedeeld in trefwoorden bekijkt deze uitgave het vennootschapsleven van A tot Z. Of het nu gaat om een kapitaalverhoging of de benoeming van een bestuurder/zaakvoerder, de auteurs geven u van elk item bondig de procedure, de praktijk en het wetgevend kader.

Praktisch is dat u in een oogopslag kan zien voor welke vennootschapsvorm het bedoeld is. In de marge van het boek vindt u namelijk de aanduiding of deze regeling geldt voor de NV, BVBA, CVBA, CVOA of Comm. VA. In de nieuwe versie hebben we o.a. oog voor de het verslag van de commissaris, de tendenzen inzake corporate governance en het nieuwe insolventierecht.

wetboek-vennootschappen-en-verenigingen-2017-2018

Wetboek Vennootschappen en Verenigingen 2017-2018

Wolters Kluwer

Wat eist u van uw wetboeken? Dat ze volledig zijn, handig in gebruik en betrouwbaar. Dat ze u in alle omstandigheden meteen uit de brand helpen. Ook bij minder voor de hand liggende vragen.

Dit Wetboek Vennootschappen en Verenigingen is de klassieker waar u naar op zoek bent. Alle wetten die van tel zijn voor de vennootschapsjurist werden er in opgenomen, zowel in het Nederlands als in het Frans. Zo bevat dit boek niet alleen de vennootschapswet, maar ook de essentiële uitvoeringsbepalingen en begeleidende wetteksten die voor de rechtspraktijk van belang zijn.

Dit is de (vermoedelijk) laatste versie van deze publicatie op basis van het huidig Wetboek van Vennootschappen aangezien de wetgeving zal veranderen. Dit betekent niet dat dit wetboek een beperkte houdbaarheidsdatum heeft. De huidige wetgeving zal de komende jaren nog steeds van belang zijn door verschillende overgangsregelingen. Dit wetboek garandeert u de correcte wetgeving zoals die van kracht was op 1 oktober 2017.

vennootschapskapitaal_schuldeisers

Vennootschapskapitaal en schuldeisers 2014

Intersentia

Het maatschappelijk kapitaal vervult een centrale rol op het vlak van de bescherming van vennootschapsschuldeisers. Sinds enige tijd staat de gedachte van schuldeisersbescherming op basis van de kapitaalfiguur evenwel onder toenemende druk. Deze ontwikkeling vormde de aanleiding voor de nieuwe en vernieuwende analyse van de Belgische en Europese kapitaalregelen die dit lijvige boek biedt.

Het eerste deel bespreekt de huidige Europese en Belgische regelen inzake kapitaalvorming en kapitaalbehoud. Alle belangrijke evoluties die zich op dit vlak gedurende het voorbije decennium in de wetgeving, de rechtspraak en de rechtsleer hebben voorgedaan, komen daarbij aan bod. De rode draad doorheen deze analyse is de vraag in welke mate deze kapitaalregelen effectieve instrumenten zijn ter bescherming van vennootschapsschuldeisers.
In een tweede deel worden de verschillende alternatieven voor de bestaande benadering van deze problematiek met eenzelfde kritische zin geanalyseerd. Onder meer de volgende topics komen daarbij aan bod: het belang van openbaarmakingsverplichtingen en negatieve zekerheden (covenants), de rol van het vennootschapsbestuur bij dreigende insolventie (wrongful trading) en de verschillende manieren waarop uitkeringen aan aandeelhouders kunnen worden ingeperkt (solvency tests).

Dit boek biedt een praktische en actuele analyse van de bestaande Belgische en Europese kapitaalregelen voor NV’s en plaatst deze in perspectief. Daarnaast bevat het verschillende interessante hervormingsvoorstellen en een schat aan informatie over de wijze waarop de bescherming van vennootschapsschuldeisers wordt georganiseerd in de Angelsaksische wereld en in verschillende andere Europese jurisdicties, zoals Nederland en de Scandinavische landen.

book_placeholder

Vennootschapsrecht geannoteerd 2017

Die Keure

Meer informatie volgt. 

duiding-vennootschappen-2017

Duiding vennootschappen 2017

Larcier

Deze Duiding is een grondige commentaar op Wetboek van vennootschappen

Voorzien van een grondige verhelderende commentaar door specialisten:

De meeste onderdelen van het Wetboek van vennootschappen zijn voorzien van uitvoerige artikelsgewijze commentaren: niet alleen wetshistorieken en verwijzingen naar andere wet- en regelgeving, maar vooral uitgebreide toelichting aan de hand van de belangrijkste rechtspraak en rechtsleer, een onmisbare bron om de vennootschapswetgeving te begrijpen en toe te passen.
Sommige onderdelen van het wetboek die voor de meeste juristen niet van dagelijks belang zijn werden evenwel niet artikelsgewijs, maar in hun geheel in een doorlopende tekst besproken

actuele-problemen-van-financieel-vennootschaps-en-fiscaal-recht-2017

Actuele problemen van financieel, vennootschaps- en fiscaal recht 2017

Intersentia

Zowel advocaten, bedrijfsjuristen als academici hebben een bijdrage geleverd aan deze bundel. De gekozen onderwerpen kaderen strikt genomen in verschillende rechtstakken: het financieel recht, het vennootschapsrecht, het mededingingsrecht en het fiscaal recht. Toch kunnen de onderwerpen gegroepeerd worden onder de noemer financieel recht in ruime zin. 

Praktische informatie

Tijdstip 12 februari 2019 13.30u - 17.30u
Locatie Sint-Niklaas Hotel Serwir
Prijs

215 EUR (excl btw)

30 EUR (excl btw)

Incl. documentatie (digitaal bezorgd), broodjesbuffet en koffie-frisdranken.

Supplement voor een uitgeprinte versie van de documentatie

Attest

Orde van Vlaamse Balies

Nationale Kamer van Notarissen

BIBF/IBR

IAB-B0458/2016-01

 

4 punten

3 uren (aangevraagd)

3,5 uren

3,5 uren

 

Inschrijven | Het kapitaal en effecten - 12/02/2019

Deelnemer
Extra deelnemer
Extra deelnemer 2
Bedrijf
Indien u een abonnement heeft, gelieve hier uw nummer in te geven.
Facturatie
Op dit e-mail adres sturen wij uw factuur door
Opmerking

Contact

klantendienst

Klantendienst

Klantenservice, Wolters Kluwer - MD Seminars

Heeft u vragen met betrekking tot uw inschrijving, factuur, ..., contacteer dan onze klantendienst.

info.mdseminars@wolterskluwer.com
015/45 34 30