Studienamiddag

Fiscale eindejaarsoptimalisatie voor vennootschappen

 • 26/11/2019
 • 13.30u tot 17.30u
 • Gent
 • 265,00€

Als het einde van het boekjaar nadert, steekt de vraag naar fiscale optimalisatie van dat lopende boekjaar de kop op. Daarom heeft elke practicus er alle belang bij om de fiscale aspecten van de vennootschap op een rij te zetten om nog de nodige stappen te ondernemen.

Tijdens dit jaarlijks praktijkseminarie wordt dieper ingegaan op de vraag welke aspecten van fiscale optimalisatie u kunt overwegen. Enerzijds krijgt u een overzichtelijke checklist die u onmiddellijk kan implementeren in uw praktijk. Vervolgens worden de belangrijkste recente evoluties (nieuwe wetgeving, rechtspraak, administratieve standpunten, praktische toepassingen en optimalisaties) behandeld die een invloed hebben op de eindejaarsoptimalisaties waar u mee geconfronteerd wordt.

 Bijzondere aandacht gaat dit jaar naar de gevolgen en opportuniteiten van de hervormingen van de tweede fase van het Zomerakkoord, die een relevante impact heeft op de boekjaren die afsluiten vanaf 31 december 2019.

Programma

12:30 - 13:30 Registratie van de deelnemers | broodjesbuffet voorzien

13:30 - 17:30

Volgende actuele topics worden behandeld (niet limitatieve opsomming):

 • Hoe maximaal anticiperen op de tweede fase van het Zomerakkoord ?
  Of concreet: hoe 2019 (resp. 2019-2020 gebroken) optimaliseren met het oog op de wijzigingen van het Zomerakkoord vanaf 2020 ?
 • Hoe kan ik de bijkomende verlaging van het vennootschapstarief maximaal gebruiken?
 • Waarom zoveel mogelijk investeren in het lopende boekjaar ?
 • Waarom voor 2019 met tantièmes werken ?
 • Autokosten anno 2019 en 2020: diverse optimalisaties zijn nog mogelijk !
 • Kosten van onroerende goederen gebruikt door de bedrijfsleider: is aftrek problematisch ?
 • Welke optimalisaties met onroerende goederen zijn nog mogelijk ? Vruchtgebruik ?
 • Voordelen in natura: nieuwigheden en actuele tendensen
 • Optimalisatie met VVPRbis-dividenden en/of liquidatiereserve
 • Recente wettelijke en andere evoluties in de gespreide taxatie van een meerwaarde
 • Nog maximaal genieten van 20% investeringsaftrek
 • Welke creditinteresten (R/C) kan ik nog toekennen ?
 • Optimalisatie met auteursrechten
 • Zijn receptie/onthaalkosten 100% aftrekbaar of toch niet ?
 • Verrichtingen met verbonden vennootschappen: opgepast voor abnormale of goedgunstige voordelen
 • Interesten binnen groepen: exit thin-cap-regeling ?
 • Gepaste voorafbetalingen zijn en blijven belangrijk
 • Optimalisatie van fiscale verliezen tussen verbonden vennootschappen is nu mogelijk 

     

17:30

Mogelijkheid tot vraagstelling

Sprekers

filip-mees-2019
De Heer Filip Mees
belastingconsulent FMC en TeamAccount, docent vennootschapsbelasting

Meer informatie volgt.

Lees meer

Praktische informatie

Tijdstip

26 november 2019

13.30u - 17.30u

Locatie Gent Holiday Inn Gent Expo
Prijs

265 EUR (excl. btw)

Incl. het boek 'Fiscale eindejaarsoptimalisatie voor vennootschappen 2019', extra documentatie, broodjesbuffet en koffie-frisdranken.

Attest

Orde van Vlaamse Balies

BIBF/IBR

IAB-B0458-2016/01

4 punten

3,5 uren

3,5 uren

Gerelateerde boeken

fiscaal-praktijkboek-directe-belastingen-2018-2019
Fiscaal praktijkboek directe belastingen 2018-2019
Wolters Kluwer

De Fiscale Praktijkboeken willen actuele topics in een klare en duidelijke taal toelichten en de gevolgen ervan duiden voor de fiscale praktijk. De auteurs zijn stuk voor stuk specialisten ter zake, met een ruime praktijkervaring.

In editie 2018-2019 (Directe Belastingen) komen volgende actuele topics aan bod:

 • Fiscaliteit van de bedrijfswagen en de mobiliteitsvergoeding (Bart Lombaerts, Nele Vandervelden, Ingrid Schurmans en Maxime Duymelinck)
 • De verhoogde investeringsaftrek in de praktijk (Pieter Vandierendonck en Philippe Vandevoorde)
 • Een nieuwe belastingvermindering voor investeringen in groeibedrijven (Pieter Debbaut)
 • Activeren van spaargeld (Pieter Debbaut)
 • Kapitaalvermindering: voor de één de kroniek van een stervende zwaan, voor de ander een moord met voorbedachte rade… (Carl Van Biervliet)
 • De hervorming van de vennootschapsbelasting: impact op het Belgisch holdingstelsel (Sam Gommers)
 • Nieuw tarief vennootschapsbelasting en de minimale bezoldigingsvoorwaarde (Anne Mieke Vandekerkhove)
 • Minimale grondslag – vorming van een korf, invoering van een tweede aftrekbeperking (Donald Vandenberghe)
 • Winstpremie blaast de Participatiewet van 22 mei 2001 nieuw leven in (Christiaan Moeskops, Nadja De Bie en Thomas Goemaere)
 • Aanvullende pensioenen voor zelfstandigen: vergelijking tussen VAPZ en POZ (Chantal Hendrickx)

De praktijkboeken vanaf editie 2004-2005 zijn gearchiveerd op monKEY.be.

Als u kiest voor een abonnement, krijgt u, naast de jaarlijkse nieuwe editie van het boek, ook gratis toegang tot het archief, waarin u alle bijdragen vanaf ed. 2004-2005 in full text kan consulteren. Dankzij onze performante zoekmotor kunt u gemakkelijk en snel een artikel terugvinden. Bovendien heeft u toegang tot alle bronnen van monKEY.be en kunt u een hele reeks nuttige adressen en cijfers opzoeken in de rubriek “Praktische info”.

De Fiscale Praktijkboeken staan onder leiding van editors Luc Maes (Prof. Fiscale Hogeschool), Herman De Cnijf (Directeur Fiscale Hogeschool en FHS-Seminaries) en Leo De Broeck (Advocaat, Prof. Fiscale Hogeschool).
Lees meer
fiscaal-zakboekje-2019
Fiscaal zakboekje 2019
Wolters Kluwer

Het Fiscaal Zakboekje bevat in beknopte en overzichtelijke vorm een uiteenzetting van de huidige fiscale wetgeving (personen- en vennootschapsbelasting, btw, rechtspersonenbelasting, belasting van niet-inwoners, voorheffingen, successie- en registratierechten, …), met een systematische verwijzing naar de toepasselijke cijfers en termijnen.

 • Uniek en volledig overzicht 
 • Een praktische leidraad 
 • Duidelijk en makkelijk hanteerbaar 
 • Gedetailleerde inhoudsopgave
 • Uniek rulingoverzicht

Deze editie werd bijgewerkt tot 31 januari 2019.

Over de auteurs:

Auteur Jacques Rousseaux heeft als voormalig CEO van Groep Landbouwkrediet, gewezen adjunct-kabinetchef bij de Minister van Financiën, gewezen directeur-generaal bij het Ministerie van Financiën en gewezen lid van de Hoge Raad van Financiën een enorme kennis opgebouwd op het vlak van de fiscaliteit. Momenteel is hij bestuurder van verscheidene vennootschappen zoals Befimmo, Private Insurer en The Belgian, is hij lid van de Board of Trustees van het Belgian Governance Institute en participeert hij in verschillende werkgroepen inzake corporate governance. Jacques Rousseaux is de initiatiefnemer en auteur-coördinator van het Fiscaal Zakboekje sedert 1978.

Auteur Christiaan Moeskops is vennoot bij PwC Tax Consultants te Brussel. Hij behaalde een licentiaatsdiploma Rechten aan de KU Leuven, een bijkomend graduaatsdiploma in Fiscaliteit aan de Fiscale Hogeschool en is erkend als extern belastingconsulent. Hij startte in 1991 zijn carrière bij PwC als fiscaal generalist om zich vervolgens te specialiseren in persoonlijke fiscale planning.

Lees meer
vademecum-fiscale-falconis-2019
Vademecum Fiscale Falconis 2019
Wolters Kluwer

Het Vademecum Fiscale Falconis is hét instapwerk in het fiscaal recht. Professor Luc De BROE en zijn team van het instituut voor fiscaal recht aan de KU Leuven geven een toegankelijk, gestructureerd overzicht van de basismateries het Belgische belastingrecht.  Algemene beginselen, personenbelasting, vennootschapsbelasting en btw worden besproken, overzichtelijk en compact. Inclusief actuele topics zoals de verdere regionalisering van de fiscaliteit, de nieuwe aftrek voor innovatie-inkomsten en het fiscaal regime van de deeleconomie. De vele voorbeelden maken de theorie bevattelijk. 

Het boek richt zich in de eerste plaats tot studenten in economische en juridische opleidingen. Ook voor opleidingen met fiscaliteit in de zijlijn en voor opleidingsinstituten waar een introductie in het belastingrecht wordt gegeven, is dit boek uitermate geschikt. Daarnaast is dit onmisbare basiswerk een handige en nuttige leidraad voor iedereen die beroepshalve met fiscaliteit in aanraking komt.

Editor en auteur Luc DE BROE is gewoon hoogleraar fiscaal recht aan de KU Leuven en vennoot bij het advocatenkantoor Laga. Hij is auteur van verschillende boeken en bijdragen in Belgische en buitenlandse tijdschriften. Voor de realisatie van dit boek werd hij bijgestaan door Filip DEBELVA, Anne Mieke VANDEKERKHOVE en Stefanie HARDY, allen verbonden aan het Instituut voor Fiscaal Recht aan de KU Leuven.

Dit vademecum is een uitgave van het Instituut voor Fiscaal Recht. Het Instituut werd opgericht in de schoot van de afdeling Economisch Recht door Prof. Em. Frans Vanistendael. De voornaamste doelstelling van het Instituut voor Fiscaal recht is het verzorgen van kwalitatief hoogstaand onderwijs en onderzoek in directe en indirecte fiscaliteit, zowel op het gebied van de Belgische fiscaliteit (federale, regionale en lokale fiscaliteit) als op het gebied van de Europese en internationale fiscaliteit.

Lees meer
handboek-vennootschapsbelasting-2019-2020
Handboek vennootschapsbelasting 2019-2020
Intersentia

Dit handboek benadert op een gestructureerde wijze de vennootschapsbelasting volgens de negen uit te voeren bewerkingen. Er wordt een duidelijk antwoord gegeven op klassieke vragen zoals: wat is het toepassingsgebied van de vennootschapsbelasting, wat zijn de belastbare winsten, wat zijn de aftrekbare kosten, wat met DBI-aftrek, aftrek voor risicokapitaal, vorige verliezen en investeringsaftrek…? Omwille van de primauteit van het boekhoudrecht wordt bij de juridische analyse ook de boekhoudkundige benadering betrokken. Daarnaast wordt er gewezen op bijzondere correcties in de fiscale aangifte.

Naast de vennootschapsbelasting zoals van toepassing tijdens de gewone exploitatie van de vennootschap, komt ook het fiscale regime aan bod dat wordt toegepast bij de vereffening van een vennootschap en bij herstructureringen zoals fusies en (partiële) splitsingen. Deze fiscaaltechnisch moeilijke regimes worden geïllustreerd aan de hand van uitgebreide voorbeelden waarin de belangrijkste bouwstenen aan bod komen.

De unieke benadering maakt het handboek interessant als studieboek voor het hoger onderwijs en als referentiewerk voor praktijkmensen die geregeld in aanraking komen met de dagelijkse toepassing van de vennootschapsbelasting.

Lees meer
vademecum-vennootschapsbelasting-2019
Vademecum Vennootschapsbelasting 2019
Larcier

Claude Chevalier benadert de vennootschapsfiscaliteit aan de hand van het schema van de resultatenrekening. Door deze benadering komt de verwevenheid van het inkomstenbelastingenrecht en de boekhoudkundige praktijk centraal te staan. Deze structuur leent zich er ook toe om verbanden te leggen met enerzijds, andere fiscale rechtstakken (personenbelasting, BTW, registratierechten, gewestbelastingen) en anderzijds, niet-fiscale rechtstakken (vennootschapsrecht, arbeidsrecht, sociaalzekerheidsrecht).

Deze «resultaatgerichte» benadering is bijzonder origineel. Zij geeft de auteur de gelegenheid om zeer diep te graven in alle mogelijke hoofd- en nevenaspecten van de grondslag van de vennootschapsbelasting, waardoor het boek een echt referentiewerk is.

De talrijke verwijzingen naar recente rechtspraak laten toe na te gaan in welke mate de administratieve zienswijze in overeenstemming is met de thans vigerende wettelijke bepalingen.

De materie is bijgewerkt tot april 2019. Jaarlijks verschijnt een nieuwe editie van het Vademecum Vennootschapsbelasting.

 

In de editie 2019 wordt rekening gehouden met de recente ontwikkelingen in rechtspraak en de wetswijzigingen die toepasselijk zijn vanaf het aanslagjaar 2019 o.a. inzake de tarieven in de vennootschapsbelasting, de DBI-aftrek, de aftrek voor risicokapitaal en de verstrengde vrijstellingsvoorwaarden voor voorzieningen. Om de belastbare basis te verbreden wordt vanaf aanslagjaar 2019 een beperking ingevoerd op bepaalde aftrekposten: de aftrekposten incrementele aftrek risicokapitaal, de overgedragen DBI-aftrek, de overgedragen aftrek voor innovatie-inkomsten, de aftrek vorige verliezen en de overgedragen (oude) aftrek voor risicokapitaal worden voortaan elk jaar beperkt tot een bepaalde “korf”. Om die beperking mogelijk te maken worden bepaalde bewerkingen verplaatst naar het einde van het bewerkingsschema. Tevens wordt hierbij de volgorde van de bewerkingen gewijzigd. Ook de invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) vanaf 1 mei 2019, welke in principe fiscaal neutraal verloopt, noopte tot een aanzienlijk aantal wijzigingen inzake vennootschapsbelasting. 

Omdat de hervorming van de vennootschapsbelasting gefaseerd in werking treedt komen de maatregelen die in de vennootschapsbelasting relevant zijn vanaf aanslagjaar 2020 en 2021 afzonderlijk ter sprake in het laatste deel.  

Lees meer

Inschrijven | Fiscale eindejaarsoptimalisatie voor vennootschappen - 26/11/2019

Contact

klantendienst
Klantendienst
Klantenservice, Wolters Kluwer - MD Seminars

Heeft u vragen met betrekking tot uw inschrijving, factuur, ..., contacteer dan onze klantendienst.

info.mdseminars@wolterskluwer.com
09/224 31 46

Lees meer