Het nieuwe erfrecht (wet van 31 juli 2017, gepubliceerd in het Staatsblad van 1 september 2017) is gestoeld op een aantal principes: een uitgebreid vrij beschikbaar deel, afschaffing van het erfdeel van de ouders, mogelijkheid tot opmaken van erfovereenkomsten, betere bescherming van zorgkinderen, betere regels inzake schenkingen.

Tijdens deze webinar worden de krachtlijnen van de hervormingen van het erfrecht op een praktische manier uiteengezet. Er zal bijzondere aandacht worden geschonken aan de overgangsmaatregelen en de invloed van de hervorming op reeds gedane planningen.

Sprekers

cr-00004867

meester Nathalie Labeeuw

advocaat-vennoot, Cazimir

Nathalie Labeeuw is één van de grote Belgische specialisten successieplanning en familiaal vermogensrecht. Ze adviseert bij de overdracht van familiebedrijven en verzorgt de vermogensplanningen van soms erg complexe gezinssituaties. Onder haar cliënten rekent zij particulieren die behoren tot de top 100 van meest vermogende Belgen. Vanuit deze kennis en ervaring is zij de ideale advocate om onze Civiele Procedure afdeling te leiden. Ze is als advocaat verbonden aan de balie van Brussel.

Nathalie heeft een diploma in de Rechten, behaald aan de KU Leuven en de Université de Poitiers. Ze is ook master in het Notariaat (KU Leuven) en werkte jaren als assistent aan het Instituut voor Familiaal Vermogensrecht (KU Leuven). Nathalie is Nederlandstalig, maar spreekt ook Engels en Frans.

Nathalie is een veelgevraagde spreker bij financiële instellingen, de Federatie van Notarissen, de Fiscale Hogeschool en de Universiteit Antwerpen. Ze is ook redactielid van vooraanstaande tijdschriften in haar vakgebied.

Programma

Programma

Overzicht van de belangrijkste maatregelen:

  • Het voorbehouden erfdeel vermindert: in de nieuwe regeling is de reserve van de kinderen altijd ½, ongeacht het aantal kinderen. Doordat de erflater een grotere beschikkingsvrijheid krijgt over zijn nalatenschap, kan hij meer rekening houden met de eigenheid van zijn gezinssituatie.
  • Schenkingen: naar een inkorting en inbreng in waarde
  • De aanpassing van de regels met betrekking tot de verdeling: de hervorming wijzigt niets essentieels aan de inhoud van de bepalingen inzake de verdeling, maar stelt een andere organisatie van deze afdeling van het Burgerlijk Wetboek voor. — Te gronde, voert dit wetgevend initiatief toch een nieuw artikel in, inzake de inbreng van schulden.
  • Globale erfovereenkomsten: het nieuwe erfrecht maakt mogelijk dat er nog voor het overlijden van de erflater een globale erfovereenkomst kan worden gemaakt tussen ouders en hun kinderen. De absolute voorwaarde hiervoor is dat alle erfgenamen hier bij worden betrokken en in de overeenkomst voor akkoord tekenen.

Onderhoudsvordering voor behoeftige ouders: het nieuwe erfrecht vervangt het voorbehouden erfdeel van de ouders door een onderhoudsvordering in geval van behoeftigheid.

Praktische informatie

Tijdstip 28 november 2017 12.00u - 14.00u
Locatie Webinar U volgt de opleiding op een locatie naar keuze (zoals thuis of op kantoor), waardoor u tijd en verplaatsingskosten uitspaart.
Prijs

115 EUR (excl btw)

 
Attest

Orde van  Vlaamse Balies

Nationale Kamer van Notarissen

IAB

BIBF/IBR

FSMA

2 punten

2 uren

1.5 uren

2 uren

1 punt voor bank

Inschrijven

U zal worden doorverwezen naar de Opleidingen site van Wolters Kluwer. Hier kan u zich verder inschrijven.

Contact

Hebt u inhoudelijke vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met Sophie Nottebaert, zij helpt u graag verder.

sophie-nottebaert

Sophie Nottebaert

Productmanager MD Seminars

sophie.nottebaert@wolterskluwer.com

015 36 12 37