Contracten bevatten naast de gebruikelijke vaste bepalingen inzake prijs, voorwerp… ook allerlei clausules waarmee partijen proberen te anticiperen op bepaalde gebeurtenissen die zich in de loop van het contract kunnen voordoen en die een impact kunnen hebben op de onderlinge contractsverhoudingen.

Tijdens deze webinar bekijken de impact van de Brexit. Ongeacht de uiteindelijke vorm en modaliteiten van Brexit, zal deze belangrijke gevolgen hebben voor bedrijven en hun internationale handelsrelaties.

De impact zal zich laten voelen op douaneformaliteiten (btw en accijnzen), invoerrechten en oorsprongsregels, wisselkoersen, verpakkingsregels, vergunningen, subsidies en contracten …

Inzake contracten zullen voorzichtige Belgische partijen best nu reeds met hun Britse tegenpartijen onderhandelen om aangepaste overmachtsclausules, heronderhandelingsclausules, beëindigingsclausules etc. in hun contracten voegen.  

Onze spreker geeft een overzicht van de waaier aan beschermingsmechanismes die contractpartijen in hun overeenkomsten kunnen voegen teneinde de gevolgen van een (harde) Brexit tegen te gaan.

Sprekers

bart_volders
Meester Bart Volders
Advocaat-vennoot, Arcas Law

Bart Volders is partner van ARCAS Advocaten. Hij is advocaat aan de balies te Brussel en Antwerpen. Tot eind 2015 was Bart partner in de praktijkgroep Litigation & Arbitration van het kantoor Stibbe. Alvorens toe te treden tot het kantoor Stibbe was Bart verbonden aan het kantoor Linklaters LLP te Brussel.

Bart is licentiaat (2002) en doctor in de rechten (2007). Hij doceerde van 2008 tot 2010 als deeltijds docent het basisvak internationaal privaatrecht en enkele aanverwante keuzevakken aan de Universiteit Antwerpen. Hij was bovendien gastdocent internationaal privaatrecht en internationaal arbitragerecht aan de Universiteiten van Toulouse (Frankrijk) en Bujumbura (Burundi). 

Bart wordt aanbevolen in Chambers Europe 2015 en Chambers Global 2015 op de domeinen van de internationale geschillenvoering, het arbitragerecht en het internationaal publiekrecht (immuniteit van rechtsmacht en executie).

Bart is auteur van drie boeken en enkele tientallen bijdragen gepubliceerd in allerhande binnen- en buitenlandse wetenschappelijke tijdschriften en verzamelwerken. Hij wordt veelvuldig gevraagd om als spreker uiteenzettingen te geven over allerhande onderwerpen die de internationale geschillenvoering aanbelangen. Bart is redactielid van het tijdschrift Rechtspraak Antwerpen Brussel Gent (RABG) voor het deelvolume internationaal privaatrecht.

Lees meer

Programma

Contractuele beschermingsmechanismes tegen een hard Brexit

1. Situatieschets: Onzekere context met verschillende mogelijke uitkomsten

2. Contractuele clausules inzake de aanpassing van de overeenkomst

  • heronderhandelingsclausules
  • economic adverse effect clause

 3. Contractuele clausules inzake beëindiging en niet-uitvoering van de overeenkomst

  • overmachtsclausules
  • beëindigingsclausules
  • ADR clausules: risico niet uitvoering van gerechtelijke beslissingen in het VK

Praktische informatie

Tijdstip 5 december 2018 12.30u - 14.30u
Locatie Webinar U volgt de opleiding op een locatie naar keuze (zoals thuis of op kantoor), waardoor u tijd en verplaatsingskosten uitspaart.
Prijs

115 EUR (excl btw)

Incl. documentatie (digitaal bezorgd)

Dit webinar maakt deel uit van de Webinar Day 2018. Indien u inschrijft voor de hele dag betaalt u €289 (excl. 21% btw).
Het eerste webinar betaalt u €115, het tweede webinar betaalt u €99 en voor het derde webinar betaalt u €75.

Attest

Orde van Vlaamse Balies

IAB-0458/2016-01

BIBF

2 punten / webinar

1,5 uren / webinar

2 uren / webinar

Inschrijven

U zal worden doorverwezen naar de Opleidingen site van Wolters Kluwer. Hier kan u zich verder inschrijven.

Contact

klantendienst
Klantendienst
Klantenservice, Wolters Kluwer - MD Seminars

Heeft u vragen met betrekking tot uw inschrijving, factuur, ..., contacteer dan onze klantendienst.

info.mdseminars@wolterskluwer.com
015/45 34 30

Lees meer