We spreken van burenhinder wanneer het normale evenwicht tussen ‘naburige eigenaars’ verstoord wordt en er – zonder dat een fout voor handen hoeft te zijn, bovenmatige hinder ontstaat. De hinderveroorzakende buur zal op grond van deze leer, gehouden zijn de schade die zijn nabuur hierdoor lijdt, te compenseren.

De doctrine vindt haar oorsprong in de Cassatiearresten van 1960 (de zgn. schoorsteen- en kanaalarresten) en vormt een klassiek voorbeeld van de foutloze of objectieve aansprakelijkheid.

Sindsdien kent de leer van de burenhinder een enorme evolutie in de rechtspraak en rechtsleer. Mede door een steeds complexere samenleving, komen er overigens steeds nieuwe vormen van ‘burenhinder’. Tijd dus voor een praktijkgericht overzicht en update.

Sprekers

Meester Bart Van Baeveghem

Advocaat- vennoot, Advocatenkantoor Suy & Van Baeveghem
Bart Van Baeveghem is advocaat sedert 2003. Hij deed als stagiair-medewerker ervaring op bij achtereenvolgens Stafhouder Hans De Meyer (Van Poucke-De Meyer-Mertens te Gent), Stafhouder Frans Baert (Baert & Vennoten te Gent) en Stafhouder Herman De Smedt (Dendermonde).

Sinds 2006 runt hij zijn eigen kantoor (Suy & Van Baeveghem - De Boeck). Zijn focus is gericht op het vastgoedrecht in de ruime zin. Horen daarbij: contractenrecht (koop-  huur-vastgoedmakelaarsovereenkomsten), maar ook stedenbouwrecht en zakenrecht (o.a. problematieken van erfdienstbaarheden).

Sedert 2003 is hij ook deeltijds verbonden aan de Rechtsfaculteit van de Universiteit Gent als (praktijk)assistent goederenrecht.

Programma

Topics die tijdens de webinar aan bod zullen komen:
• Burenhinder – rechtsgrond – toepassingsgebied
• Het verbreken van het evenwicht
• Soorten hinder
• Hoe ver reikt nabuurschap
• Het essentiële begrip “toerekenbaarheid”
• Mogelijke verbanden met fout-aansprakelijkheid
• De vordering wegens burenhinder:
     - Procedure: Wie is titularis van de vordering?
     - Bevoegdheid
     - Termijnen
     - Verjaring
• Sanctie: compensatie
• Hinder veroorzaakt door de overheid
• Rol van burenhinder in het kader van administratieve vergunningen

Praktische informatie

Tijdstip 27 april 2018 12.00u - 14.00u
Locatie Webinar U volgt de opleiding op een locatie naar keuze (zoals thuis of op kantoor), waardoor u tijd en verplaatsingskosten uitspaart.
Prijs

115 EUR (excl btw)

 
Attest

Orde van  Vlaamse Balies

BIBF/IBR

2 punten

2 uren

Attest

IGO

Voor hen die zich inschrijven doch niet effectief aanwezig zijn neemt het Instituut voor gerechtelijke opleiding de eventuele kosten niet ten laste. 
Vervanging door een collega is evenwel toegestaan, die dan met vermelding van naam en functie tekent naast de naam van de vervangen collega.

Inschrijven

U zal worden doorverwezen naar de Opleidingen site van Wolters Kluwer. Hier kan u zich verder inschrijven.

Contact

Hebt u inhoudelijke vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met Sophie Nottebaert, zij helpt u graag verder.

sophie-nottebaert

Sophie Nottebaert

Productmanager MD Seminars

sophie.nottebaert@wolterskluwer.com

015 36 12 37