De beëindiging van de patrimoniale verhoudingen tussen de ex-echtgenoten na echtscheiding is vaak een lijdensweg. Niet zelden is een partij onwillig om medewerking te verlenen aan de vlotte afwerking van de procedure en rijzen er bewijsproblemen over vergoedingen en terugnemingen.

Maar niet alleen de juridische procedure is een hele uitdaging. De vereffening-verdeling veroorzaakt ook heel wat financiële en fiscale gevolgen in hoofde van de ex-partners.

Tijdens deze studienamiddag krijgt u een praktijkgericht overzicht van de fiscale gevolgen van een feitelijke scheiding/echtscheiding. Hierbij wordt uiteraard aandacht besteed aan de recentste evoluties en aan een aantal praktijkproblemen en relevante rechtspraak. Elke deelnemer aan de studienamiddag ontvangt het recente boek ‘Actualia vereffening en verdeling 2017’, geschreven door Prof. Renate Barbaix en Prof.  Johan Du Mongh.

Sprekers

nathalie_labeeuw

Meester Nathalie Labeeuw

Advocaat-vennoot, Cazimir

Meester Nathalie Labeeuw is advocaat-vennoot bij Cazimir en een van de grote Belgische specialisten successieplanning en familiaal vermogensrecht. Tot haar cliënten rekent ze particulieren die behoren tot de top 100 van meest vermogende Belgen. Ze is een veelgevraagde spreker bij financiële instellingen, de Fiscale Hogeschool en bij diverse beroepsorganisaties. Verder is ze redactielid van vooraanstaande tijdschriften in haar vakgebied.

Programma

12:45 - 13:30
Registratie van de deelnemers | broodjesbuffet voorzien
13:30 - 15:00

Uiteenzetting deel 1

15:00 - 15:15
Pauze
15:15 - 17:00

Uiteenzetting deel 2

17:00 - 17:30
Mogelijkheid tot vraagstelling

Gerelateerde boeken

tendensen_vermogensrecht

Tendensen vermogensrecht 2017

Intersentia

Tendensen Vermogensrecht is een project vanuit de Onderzoeksgroep Persoon & Vermogen aan de Universiteit Antwerpen. Het biedt in een eerste deel een overzicht van de actuele ontwikkelingen in familiaal vermogensrecht en het zakenrecht, op basis van een overzicht van rechtspraak en wetgeving. Daarnaast komen in een tweede deel een aantal actuele topics aan bod die zich op het snijpunt van beide disciplines bevinden. De aandacht voor de praktijk wordt verder duidelijk in een derde deel ‘Recht-uit de praktijk’, waarin een aantal knelpunten, clausules en procedureaspecten worden besproken. Daardoor is het boek een accurate, actuele en betrouwbare gids voor uw dagelijkse praktijk.

onderhoudsgelden-tussen-ex-echtgenoten

Onderhoudsgeld tussen ex-echtgenoten 2017

Larcier

Het boek behandelt de alimentatie tussen (ex-)echtgenoten, met ondermeer ook aandacht voor andere vergoedingen om het evenwicht te herstellen, wat kan uitgewerkt worden in het kader van de vereffening-verdeling, los van de uitkering.

De auteurs benadert de problematiek van onderhoudsgelden tussen (ex-)partners vanuit zijn professionele rechtspraktijk en de vaststelling dat in sommige gevallen de overheersende rechtspraak en rechtsleer tot onbillijke oplossingen komen. In deze gevallen zal het recht eerst theoretisch worden gekaderd om vervolgens een toetsing aan de billijkheid en elementaire rechtsprincipes toe te passen. De auteurs staan garant voor een praktijk- en probleemoplossende aanpak die op een eenvoudige manier toe te passen valt binnen de rechtspraktijk van iedere jurist die professioneel te maken heeft met echtscheidingen (en of de gevolgen ervan).

book_placeholder

Duiding Echtelijke moeilijkheden 2017

Larcier

Meer informatie volgt ...

rechtsherstel-voor-verschuivingen

Rechtsherstel voor verschuivingen van vermogen bij het einde van een huwelijk en bij het einde van een samenwoning 2017

Die Keure

Wat gebeurt er met vermogensverschuivingen die zich tijdens een huwelijk of samenwoning hebben voorgedaan? Dat is een belangrijk thema wanneer een relatie tussen gehuwden of samenwonenden eindigt.

Zolang alles goed gaat tussen de partijen zijn zij er zich vaak niet van bewust hoe belangrijk het is om er voor te zorgen dat hun bedoelingen bij deze vermogensverschuivingen duidelijk en bewijskrachtig worden weergegeven. Echtgenoten, gehuwd onder een stelsel van gemeenschap, kunnen gelukkig nog terugvallen op een behoorlijke wettelijk uitgewerkte vergoedingsregeling, al zijn ook hier de mogelijke discussiepunten helemaal niet uitgesloten. Erger wordt het wanneer de vermogensverschuivingen plaatsvonden tussen echtgenoten die gehuwd waren onder het stelsel van scheiding van goederen of tussen wettelijk of feitelijk samenwonenden waar het gemeen verbintenissenrecht de regel is.

het-personen-en-familierecht

Het Personen- en Familierecht 2017

Intersentia

Dit boek is een leidraad bij het Belgische personen- en familierecht anno 2017. Voor elk onderwerp bevat het een uiteenzetting van de algemene beginselen, gevolgd door een stelselmatige samenvatting van de rechtstechniek.

De reeks Knelpunten Contractenrecht wordt uitgegeven door Bernard Tilleman en Alain Laurent Verbeke. Samen leiden zij het Instituut Contractenrecht aan de KU Leuven & KULAK.

actualia_vereffening_verdeling

Actualia vereffening en verdeling 2017

Intersentia

In een gewijzigd demografisch samenlevingskader is het relatievermogensrecht een bruisende materie. Niet enkel geven diverse samenlevingsvormen aanleiding tot creatieve rechtspraak, maar bovendien worden er wetgevende initiatieven genomen tot grondige herziening van het traditionele huwelijksvermogensrecht en erfrecht. In dit werk wordt eerst een overzicht gegeven van de recentste ontwikkelingen in het relatievermogensrecht, met bijzondere aandacht voor de regels van de rechtspleging, de kwalificatie van huwelijksstelsels, de baten van het eigen of het gemeenschappelijk vermogen, de lasten van het eigen of het gemeenschappelijk vermogen, het bestuur van het vermogen, evenals de ontbinding, vereffening en verdeling van het vermogen, de verdeling tussen echtgenoten en – tot slot – de bedingen van aanwas en tontine. Vervolgens wordt stilgestaan bij de behandeling van schenkingen bij de vereffening en verdeling. Hierbij komen o.a. het bestaan en de vorm van de schenking uitgebreid aan bod, evenals de contractpartijen en de erfrechtelijke gevolgen van de schenking.

Praktische informatie

Tijdstip 6 februari 2018 13.30u - 17.00u
Locatie Sint-Niklaas Hotel Serwir
Prijs

235 EUR (excl btw)

Incl. het boek ‘Actualia vereffening en verdeling 2017’ (uitgave Intersentia ter waarde van € 32), broodjesbuffet en koffie/frisdranken.

Attest

Orde van Vlaamse Balies

NKN

BIBF/IBR

IAB-B0458/2016-01

FSMA

3 juridische punten
3 uren

3,5 uren

3,5 uren

2 punten voor bank

Inschrijven | Vereffening en verdeling bij echtscheiding en alimentatie: fiscale benadering - 06/02/2017

Deelnemer
Extra deelnemer
Extra deelnemer 2
Bedrijf
Indien u een abonnement heeft, gelieve hier uw nummer in te geven.
Facturatie
Op dit e-mail adres sturen wij uw factuur door
Opmerking

Contact

Hebt u inhoudelijke vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met Sophie Nottebaert, zij helpt u graag verder.

sophie-nottebaert

Sophie Nottebaert

Productmanager MD Seminars

sophie.nottebaert@wolterskluwer.com

015 36 12 37