Op 22 december 2017 diende de Regering een wetsontwerp in "ter verbetering van de verkeersveiligheid'.

De wet verscheen vandaag in het BS.

Ze bevat, naast een kleine wijziging in het Strafwetboek en de wet op het gebruik van talen in gerechtszaken een aantal wijzigingen aan de wegverkeerswet:

  • Verplichting om een alcoholslot op te leggen aan dronken bestuurders (vanaf 1,8 promille)
    Rechters hadden al sinds 2010 de mogelijkheid om zo'n slot op te leggen, maar wanneer de nieuwe bepalingen in werking treden, zal de oplegging verplicht worden voor bestuurders die 1,8 promille geblazen hebben. Gaat het om een eerste overtreding dan kan de politierechter alsnog beslissen om geen alcoholslot op te leggen.
    Voor wie echter voor de tweede keer in 3 jaar 1,2 promille blaast, bestaat er geen uitwijkmogelijkheid, en wordt het alcoholslot verplicht.
  • De houder van de kentekenplaat is voortaan verplicht om, indien hij het vermoeden van schuld dat op hem rust (met elk mogelijk middel) heeft kunnen weerleggen, de identiteit van de onmiskenbare bestuurder mee te delen. (zie ook: Straffen voor wie 'vergeet' aan wie hij zijn auto leende - Persbericht Geens, 8 februari 2018)

Recent keurde de Kamer ook een wetsvoorstel goed dat de verkeerswet verstrengd voor vluchtmisdrijf en rijden zonder rijbewijs. (zie Persbericht Geens, 8 februari 2018)

Bron: Wet van 6 maart 2018 ter verbetering van de verkeersveiligheid (BS, 15 maart 2018)

 

Gerelateerde opleiding

Op 25.04.2018 zal Mr. Stéphane Vereecken tijdens de webinar "Actualia Verkeersrecht" een aantal actuele topics uit het verkeersrecht toelichten.