Waar wil jij naartoe met je loopbaan?

8 op 10 mensen denkt erover na van job te veranderen. Maar vaak hebben we geen gestructureerde aanpak van onze loopbaan en laten we veel aan het toeval over. Ook beperken we onze mogelijkheden. Er zijn veel meer opties om je carrière vorm te geven  dan van job of bedrijf veranderen of zelfstandige worden.

Vaak is het carrièrepad een resultaat van toevalligheden. Daardoor lijkt het een onvoorspelbaar proces en zien we meer olifanten op de weg dan er werkelijk zijn. De eerste vraag die je je kan stellen is:  Waar wil jij naartoe?

Jouw opties bij de planning van je loopbaan

Hiervoor kan je het loopbaan-speelbord als basis nemen.
Gebruik je eerder een vogelpik en laat je de keuze aan het toeval over? Of zet je bewust je pion in het vak dat je het meeste energie geeft?

  • UP: verticale carrièrestap maken met meer verantwoordelijkheid
  • SIDEWAYS: horizontale stap maken en verbreding zoeken
  • BACK: bewuste stap terug zetten in verantwoordelijkheid, geld of tijd
  • PAUSE: rustpunt in de carrière inlassen (sabbat, tijdskrediet)
  • EXTRA: extra rol of project op zich nemen, een bijberoep uitoefenen
  • EVEN: de wens in dezelfde job te blijven
  • FOCUS: expert worden in een bepaald vakgebied
  • OUT: switch naar buiten maken of stoppen met werken

De meeste mensen willen zich vooral betrokken voelen en plezier hebben in hun werk. De manier waarop je dat bereikt kan verschillend zijn. De éne zal op zoek gaan naar diepgaande expertise, de andere wil  toenemende verantwoordelijkheid en nog een andere zoekt zelfstandig ondernemerschap. Ook een aanpak die verschillende drijfveren combineert, is mogelijk. Het belangrijkste is dat jijzelf weet in welke richting je wilt gaan.

De ideale job is dus niet voor iedereen hetzelfde. Soms ligt hij meteen binnen handbereik als je jezelf goed kent. Soms zit hij verborgen in het roest van onze mentale modellen: in onze Westerse samenleving is de verticale klim op de carrièreladder nog altijd het voorbeeld van hoe het zou moeten…maar misschien is dat voor jou niet de goede keuze.

Zelfkennis is het begin

Een droomjob wordt vooral gecreëerd. Die vind je niet zomaar door in de interne of externe vacatures te gaan snuisteren. Om je ideale job te creëren heb je een sterk zelfinzicht en een goede  dosis creativiteit en wilskracht nodig. Niet onhaalbaar, tenminste als je begint met een eerste kleine stap en dat is stilstaan bij je loopbaan en inzichtelijk maken waar je je bevindt en wat je drijft. Dit geldt voor iedereen, of je nu een ‘high potential’ bent, een expert in je vakgebied, een deeltijdse werkkracht of  een bediende met ambitie als ondernemer. Wat je wilt doen met je loopbaan, is een vraag die iedereen zich zou moeten stellen.

Maak een business plan voor je loopbaan

Een gestructureerde manier om met je loopbaan aan de slag te gaan is het Business Model You canvas. Hierbij ga je je eigen loopbaan vormgeven zoals een bedrijf dat doet. Persoonlijk ondernemerschap als het ware. Je denkt na over je interne en externe klanten, over jouw persoonlijke waarde voor het bedrijf, over je netwerk en jouw specifieke vaardigheden, over wat je energie geeft en hoe je dit financieel kunt ondersteunen. Zo kan je je huidige model in kaart brengen, erover nadenken, bijsturen en gewenste veranderingen uittesten. Het is vooral een kader om je professionele rol helder te formuleren en voortdurend bij te sturen in de richting die jij wilt.

Het is niet normaal te weten wat we willen. Het is een zeldzame en moeilijke psychologische prestatie.” zei Abraham Maslow.

Maar elke grote prestatie start met een kleine stap.