Als vertrouwenspersoon faciliteert u de dialoog tussen de betrokken partijen bij een incident op een neutrale en onpartijdige manier. Geen gemakkelijke opdracht! Want u beweegt zich doorheen de belangen, motieven en gevoelens van de betrokken partijen. Een goed inzicht in hoe ongewenst gedrag ontwikkelt, is essentieel om uw rol op een succesvolle manier te vervullen.

Tijdens deze workshop ontdekt u hoe ongewenst gedrag tot stand komt en evolueert. Dankzij het inzicht in deze dynamiek ontdekt u welke impact u als vertrouwenspersoon uitoefent op de betrokken partijen. Daarnaast komt u te weten welke methodieken er bestaan om efficiënt én met resultaat te reageren op een incident.

Bijscholing voor de preventieadviseur

Bent u preventieadviseur? Dan is deze opleiding ideaal voor u. Want ze komt in aanmerking voor de verplichte bijscholing voor de preventieadviseur, volgens het Koninklijk Besluit van 29 januari 2013. (Dat wijzigde het KB van 17 mei 2007 over de vorming en bijscholing van de preventieadviseur.)

Supervisie voor de vertrouwenspersoon

Sinds 1 september 2014 moeten vertrouwenspersonen jaarlijks een supervisie volgen die hen nieuwe vaardigheden leert voor het uitoefenen van deze functie. Deze opleiding komt in aanmerking voor de jaarlijkse supervisie.

Pluspunten

 • U dient uw eigen case in, en bespreekt ze uitgebreid met de trainer en de andere deelnemers. Dankzij deze interactieve aanpak krijgt u diepere inzichten in uw rol en inspiratie voor de aanpak van uw eigen dossiers.
 • Bij wetswijzigingen verneemt u op deze dag ook de allerlaatste stand van zaken omtrent de wetgeving.

Uw resultaten

 • U oefent uw rol als vertrouwenspersoon met meer vertrouwen uit.
 • U bent up-to-date over de laatste stand van zaken inzake wetgeving en u beschikt over nieuwe vaardigheden om uw rol nog beter te vervullen.
 • U pakt uw eigen moeilijke dossiers op een efficiënte manier aan.

Bestemd voor

De opleiding is bestemd voor vertrouwenspersonen die al een basisvorming gevolgd hebben en zich verder willen verdiepen in de dynamiek van ongewenst grensoverschrijdend gedrag op het werk.

"

inhoudelijk zeer sterk, zeer bruikbaar in de praktijk

"
Marijke Nulens, Vertrouwenspersoon, SWIFT
"

Zeer interactieve sessie waarbij de docent rekening hield met onze ervaringen op de werkvloer. Een aanrader voor elke vertrouwenspersoon.

"
Mark Vanesse, HSE Manager, AMP
"

Dit is een zeer goede aanvulling op mijn eerste opleiding tot vertrouwenspersoon. De voorbeelden die je krijgt en hoort vertellen van andere personen zijn een goed vertrekpunt voor zaken die je nog kan tegenkomen in de toekomst.

"
Linda Snelders, dossierbeheerder, Groep OZ Onafhankelijk Ziekenfonds
"

Zéér verhelderende cursus met tijd voor de typische problemen die je als vertrouwenspersoon meemaakt.

"
Caroline Van den Broeck, vertrouwenspersoon, Bayer Antwerpen
"

Een zeer nuttige en leerrijke opleiding. De ervaringsuitwisseling met medecollega's uit andere bedrijven is interessant en soms verhelderend. Zeer goeie lesgeefster die de leerstof duidelijk uitlegt met de nodige voorbeelden en praktijkervaring.

"
Krista Boons, human resources generalist, Jabil Circuit Belgium

Programma

1. Ontwikkelingsproces van ongewenst gedrag en de dynamieken tussen de betrokken partijen

 • Proces van ongewenst gedrag
 • Groepsontwikkeling
 • Profiel en reacties van de klager
 • Conflictsituaties en groepsdynamica

2. Methodieken van psychosociale interventies

 • Onpartijdigheid en meertijdige partijdigheid
 • Bemiddeling
 • Driehoek van Karpman

Dit programma wordt doorspekt met praktijkcases.

3. Wetswijzigingen en evoluties binnen de wet betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk

Bij eventuele wetswijzigingen en evoluties binnen de wetgeving

Docent(en)

Evelien Buseyne

Evelien Buseyne, teamleader preventieadviseur psychosociale aspecten, Attentia

Praktische informatie

Prijs: 625 EUR (excl btw)

De opleidingen van Kluwer Opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.

Extra:

Klanten van Attentia krijgen speciale voorwaarden. Voor meer informatie neem contact op met onze klantendienst op het nummer 015 45 34 30.

Accreditatie:
 • Attest permanente vorming Bijscholing voor de preventieadviseur (6 lesuren)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Partner(s)

Inschrijven