Denk aan een eindredacteur en u ziet een regelneef die auteurs op de vingers tikt na een dt-fout. Maar dat is zó passé! U bent nú als eindredacteur tegelijk kwaliteitsbewaker en taalhulpverlener. Natuurlijk corrigeert u nog altijd schrijf- en taalfouten. Uiteraard controleert u nog altijd de grammatica. Dat blijft belangrijk. Al mag het voor een moderne lezer best wel wat meer zijn dan alleen maar dat.

Gebruiksklare tips waarmee u rendement haalt uit elke tekst

Help uw auteurs een specifieke boodschap efficiënt bij hún doelgroep brengen. Adviseer hen over de juiste tone of voice. Leer ze korte, krachtige zinnen schrijven. Maak uw schrijvers bewust van overbodige taalpap en toon aan hoe die hun doelstelling in de weg staat. Presenteer ze gebruiksklare tips waarmee uw redactie maximaal rendement uit elke tekst haalt.

Maximaal gerichte feedback op uw eigen teksten

Leer hoe u dat voor mekaar krijgt. Op basis van uw eigen teksten die u vooraf instuurt. Uw trainer gaat daarmee aan de slag. U krijgt tijdens de sessies maximaal gerichte feedback. Beproefde oplossingen om zelfs de moeilijkste onderwerpen precies op maat van uw lezer te presenteren waardoor de essentie écht blijft hangen. Via traditionele print of dankzij de digitale kanalen: uw lezer én uw redacteur halen meer voldoening uit hun tekst.

Pluspunten

Als toemaatje krijgt u 'Het Stijlboek' van De Standaard. Een handig naslagwerk met aandacht voor correct taalgebruik, spelling, toegankelijk schrijven en tekststructuur.

Zo hebt u altijd de beste taaloplossing binnen handbereik.

Uw resultaten

De eindredactie-workshop leert (eind)redacteuren van tijdschriften, bedrijfsmagazines en folders hoe ze teksten persklaar moeten maken. Ontdek dankzij uw trainer vaak voorkomende fouten tegen het Nederlands en … haalbare oplossingen om die te verbeteren. Vul uw gereedschapskist met eindredactietools op basis van verschillende voorbeelden die u zelf meebrengt. Die maken we samen persklaar mét de kritisch-constructieve input van uw collega-cursisten.

Bestemd voor

 • copywriters
 • (eind)redacteurs
 • bedrijfsjournalisten
 • voorlichtingsambtenaren
 • perscorrespondenten
 • tekstschrijvers van een krant, ledenblad of bedrijfsblad
 • iedereen die teksten naleest en corrigeert
"

Een heropfrissing van wat ik (ooit) wist gecombineerd met interessante nieuwe informatie. Terug alert, opnieuw zin om strenger te zijn en reflex ontwikkeld om te letten op wat aan bod kwam in de les. Ook leuk dat je eigen teksten worden aangepakt en verbeterd en dat je zelfs na de opleiding nog teksten mag doorsturen. Heel bruikbaar!

"
Rien Mertens, copywriter, Link
"

Eindredactie is een zware klus. Deze training helpt je om ze goed te klaren.

"
Agnes Steenssens, gegradueerde toegepaste communicatie, Provincie Antwerpen
"

Dankzij deze cursus ben ik veel kritischer geworden bij het opstellen en verbeteren van teksten. De 'Workshop eindredactie' is een goede aanvulling van de cursus 'Redactionele teksten schrijven'.

"
Antonio Waffelaert, communicatiemedewerker, Niras - Ondraf

Programma

Dag 1: eindoordeel

 • Rendabele eindredactie
 • Efficiënte taalcontrole
 • Eenvoudig en toch rijk Standaardnederlands
 • Korte en transparante zinsbouw
 • Analyse van voorbeeldteksten

Dag 2: tekstoptimalisatie

 • Schrijf voor úw doelgroep
 • Kies het juiste medium
 • Garandeer een hoge leesopbrengst
 • Hou de leesinvestering laag
 • Formuleer vlot

E-COACHING: EXTRA TROEF

Mail tot twee maanden na de workshop een herschreven of nieuwe tekst naar uw docent. Hij geeft u persoonlijke feedback per e-mail of telefoon. Een unieke kans om uw vaardigheden als eindredacteur nog extra aan te scherpen!

Docent(en)

Marcel Verdickt

Marcel Verdickt, eindredacteur, Het Verdickt

Praktische informatie

Prijs: 1 430 EUR (excl btw)

De opleidingen van Kluwer Opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.

Score docent(en):

9,3/10

Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Leden van 'Vonk (Netwerk voor interne Communicatie)' krijgen 10 % korting.

Leden van 'ACC (Association of Communication Companies)' krijgen 10 % korting.

Kortingen zijn niet cumuleerbaar.

Inschrijven