DBFM en de levenscyclus van een project

In plaats van klassieke aanbestedingen kiezen de overheden meer en meer voor een DBFM-overeenkomst. U kent de termen 'levenscyclus' en de zogenaamde 'DBFM-projecten'. Maar weet u wat dit precies inhoudt?

Tijdens deze training krijgt u een overzichtelijk beeld van alle aspecten van een DBFM-contract en komt u het ideale contract voor uw project op het spoor.

DBFM: alle aspecten geanalyseerd

Uit de diverse overeenkomsten, die door de overheid in de markt geplaatst worden, kan een aantal vaste onderwerpen afgeleid worden. Tijdens deze training neemt u deze vaste DBFM-onderwerpen onder de loep.

Specialisten met een jarenlange ervaring loodsen u door alle DBFM-facetten: de voorbereiding, onderhandelingen, outputspecificaties, vergoedingsmechanismen, juridische aspecten, risico's en hun financierbaarheid.

DBFM: een blik op de praktijk

U overloopt de verschillende stappen die in de praktijk worden gezet en ontdekt struikelblokken en kritische succesfactoren. Dankzij een actueel voorbeeld weet u na deze opleiding niet alleen wát, maar ook hoe u dat moet doen.

Bestemd voor

  • dienstverleners
  • consultants
  • financieel adviseurs
  • juridisch adviseurs
  • verantwoordelijken in een overheid, Vlaamse openbare instelling, ziekenhuis of onderwijsinstelling
  • commercieel verantwoordelijken, business developers van private ondernemingen die samenwerken met overheidsinstellingen.
"

Sterk punt: alle sprekers hebben elk hun eigen expertise. Deze sprekers wisselen elkaar goed af.

"
Saar Hoskens, projectleider, Serviceflats Invest
"

Geeft een goed beeld van de mogelijkheden en valkuilen van DBFM omdat verschillende invalshoeken belicht worden.

"
Tom Wustenberghs, algemeen directeur, Pontes
"

De opleiding geeft een goed gestructureerd zicht op DBFM-contracten voor wie nog niet helemaal vertrouwd is met deze procedure en vorm van contract. Voor wie vanuit professioneel oogpunt te maken heeft met onderhandelingen of opmaak van dergelijke contracten geeft de opleiding een uitstekende basis waarop 'gebouwd' kan worden.

"
Bart Van Zele, afdelingshoofd grondgebiedzaken, Stadsbestuur Mortsel
"

Masterclass op masterniveau. Een perfecte uitleg met interactieve medewerking bracht ons de gewenste informatie.

"
Luc Van Roie, administratief hoofdmedewerker, Gemeentebestuur Hulshout

Docent(en)

Hans Baeten

Hans Baeten is operational manager bij Grontmij Vlaanderen. Voordien was hij project manager THV RoTS en projectdirecteur - THV Varinia bij GrontMij.

Rony Vermeersch

Rony Vermeersch is partner bij de advocatenassociatie Stibbe. Hij is actief op het vlak van onroerend goed, bouwrecht en aansprakelijkheidsrecht. Hij specialiseerde zich in publiek-private samenwerking, bouwpromotie, aanneming en engineering, joint ventures en industriële projecten. Op het vlak van DBFM-projecten was hij recent betrokken bij o.m. de projecten Brabo 1, Kantienberg en de inhaalbeweging scholenbouw.

Vicky Van Daele

Vicky Van Daele is hoofd projecten binnen de afdeling Patrimonium en Infrastructuur bij De Lijn. Zij is er verantwoordelijk voor de coördinatie van de DBFM-projecten over alle fasen heen.

Steven Steppe

Steven Steppe is directeur bij Rebel in België. Hij heeft ruime ervaring met publiek-private samenwerking, DBFM, projectfinanciering en projectmanagement. Hij is al meer dan 10 jaar fulltime actief in de PPS-branche. Steven is vanaf de start betrokken bij de ontwikkeling van PPS in België (eerst in Vlaanderen en daarna Wallonië en Brussel). Binnen Rebel is Steven verantwoordelijk voor de advisering inzake PPS & DBFM, financiële modellering & projectfinanciering, zowel in infrastructuur-, vastgoed- als hernieuwbare energieprojecten. Hij is als adviseur van publieke of private partijen betrokken geweest bij meer dan 25 grote DBFM-projecten in België en het buitenland.

Steven Van Garsse

Prof. Dr. Steven Van Garsse is manager van het Kenniscentrum PPS van de Vlaamse overheid en is verbonden aan de faculteit Rechten van de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Antwerpen Management School. Steven is gespecialiseerd in overheidsopdrachten, beheer van overheidsgoederen en alternatieve financieringsconstructies. Hij is auteur van talloze publicaties op het gebied van overheidscontracten en treedt regelmatig op als spreker op nationale en internationale congressen over deze materie.

Erik Paquay

Erik Paquay, director Enterprise Risk Services, Deloitte Bedrijfsrevisoren

Praktische informatie

Prijs: 749 EUR (excl btw)

De opleidingen van Kluwer Opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

  • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.

Extra:

Klik hier voor een volledig overzicht van onze opleidingen overheidsopdrachten.

Documentatie:

Als deelnemer aan deze opleiding ontvangt u een gratis exemplaar van het DBFM-handboek van het Vlaams Kenniscentrum PPS. Dit handboek helpt u na de opleiding bij de verdere uitdieping van uw DBFM-contract.

Accreditatie:
  • Attest permanente vorming OVB Orde van Vlaamse Balies (6 J punten, in aanvraag)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

40 % korting voor overheid, onderwijs, gezondheidszorg en welzijnsorganisatie.

Inschrijven