Alle schakels in de ketting gesmeerd houden? Voorkomen dat er een kink in de kabel komt? Bottlenecks opsporen?

Het 8-daagse trajectprogramma ‘Business process management van A tot Z’ leert u op een efficiënte en effectieve manier processen te identificeren, modelleren, evalueren en verbeteren. Zo kunt u na de opleiding uw processen zelf evalueren, concretiseren en aanpassen aan de gangbare praktijken in uw organisatie. Want een business process manager kent de kleinste schakel en ziet het totaalplaatje.

Kennis: test en individueel procesverbeteringsproject

Het game en de aansluitende avondcoaching vormen de perfecte voorbereiding op uw finale kennistest en de voorstelling van uw individueel procesverbeteringsproject, waaraan u gedurende de 8 dagen, gespreid over 2 maanden, hebt gewerkt.

Kunde: businessgame 'The Greatest Move'

U sluit het traject af met het business simulation game 'The Greatest Move' waarin u alle nieuwe inzichten over procesverbetering meteen aan de praktijk toetst.

Business Process Management-certificaat en Six Sigma Green Belt

Bij een positieve beoordeling van de kennistest en uw case krijgt u als kroon op uw werk een Kluwer Opleidingen Business Process Management-certificaat. Dit certificaat kan aangevuld worden met het Six Sigma Green Belt certificaat als u de theoretische basis van Six Sigma hebt gevolgd. Deze basis kunt u opdoen in onze opleiding Six Sigma Yellow Belt. Voor meer info hierover, verwijzen wij naar de webpagina

http://opleidingen.wolterskluwer.be/BPMALNB.

Doelstellingen

Deze opleiding is pragmatisch opgevat. U past alle technieken toe in cases en bespreekt best practices met conculega’s.

Het uitrollen en verbeteren van processen is onlosmakelijk verbonden met teamwork en samenwerken met andere partijen, managers, collega’s, … De skills die hiervoor nodig zijn zoals changemanagement, buy-in krijgen, presenteren en overtuigen, brainstormsessies faciliteren, constructief omgaan met conflicten, ... komen ook ruimschoots aan bod.

Pluspunten

In deze praktijkopleiding komen alle praktische elementen uit Lean Six Sigma aan bod. Aangezien er ook uitgebreid op een eigen case wordt gewerkt, kunnen wij dus na afloop het Six Sigma Green Belt certificaat overhandigen als u de theoretische basis van Six Sigma hebt gevolgd. Deze basis kunt u opdoen in onze opleiding Six Sigma Yellow Belt.

Uw resultaten

Als certified business process manager bent u een zegen voor uw bedrijf. Waarom? Dit zijn maar enkele mogelijke effecten:

 • U realiseert een kortere doorlooptijd en werkt dus efficiënter.
 • Uw klanten zijn meer dan tevreden, en blijven klant.
 • U hebt risico’s beter onder controle.
 • Er heerst minder frustratie bij directie, werknemers en klanten.
 • De kwaliteit van uw producten of diensten stijgt.

Bestemd voor

 • proces- en business managers
 • kwaliteitsmanagers
 • operationele (lijn-)managers
 • projectmanagers verantwoordelijk voor procesverbeteringen
 • IT- en business analisten
 • riskmanagers
 • auditors
 • logistieke medewerkers
 • iedereen die met processen in organisaties bezig is
"

Ik ben nieuw in de functie van Business Process Manager, deze cursus gaf me de waaier aan tools en kennis om de functie professioneel aan te vatten. De ideale instapcursus voor iedereen die vertrouwd wil geraken in de wereld van BPM. Top!

"
Gunther Vanderplanken, Business Process Manager, Flexpack
"

Zeker aangewezen voor afdelingshoofden. Het uitwerken van cases en de vele oefeningen maken de theorie vlot toegankelijk.

"
Peter Van Oevelen, hoofd Interne Preventiedienst Kwaliteitscoördinator, Franki Construct
"

Volledig nieuw in het Business Process Management heeft deze opleiding me de inzichten en de tools gegeven om onmiddellijk aan de slag te kunnen en aan de hand van het business game de kennis om te zetten in tastbare resultaten.

"
Koen Vervoort, panelmanagement Expert & Support Li, iMinds
"

Zeer enthousiaste trainers met legio aan praktijkvoorbeelden die het én herkenbaar maken én je aanzetten om ermee aan de slag te gaan. Hun kennis en kunde met betrekking tot het onderwerp zijn meermaals bewezen. Hele hands-on bruikbare cursus die ik binnen 10 jaar nog steeds uit te kast zal plukken.

"
Katy Willems, Business Process Manager, Essent Belgium
"

Zeer hands-on opleiding. Door de combinatie van theorie en praktische oefeningen verwerf je een goed inzicht in de materie. Het business game legt vooral het belang van goede onderlinge communicatie en duidelijke afspraken bloot.

"
Danny Baetens, HSEQ advisor, Telenet

Programma

Dag 1: Business Process Management als concept en managementdiscipline

 • Wat zijn de bouwstenen van Business Process Management?
 • Hoe bepaalt u de maturiteit van een organisatie op het gebied van procesmatig werken?
 • Wat zijn de voordelen van een organisatie die procesgeoriënteerd is?
 • Wat is de impact van procesgericht werken op de organisatie, rollen en verantwoordelijkheden, inclusief de rol van het senior management?
 • Hoe selecteert en prioritiseert u initiatieven en projecten voor procesverbetering en hoe ziet zo'n traject eruit?
 • Welke methoden en technieken bestaan er en waar situeert u Lean en Six Sigma in het BPM-verhaal?

Dag 2: Uittekenen en modelleren van processen

In deze module leert u processen analyseren en vorm geven.

 • Hoe ziet het voorbereidingstraject eruit?
 • Hoe en waar verzamelt u de juiste informatie om processen in kaart te brengen?
 • Wat zijn de belangrijkste modelleringstools?
 • In welke situatie past u welke techniek toe?
 • Wat zijn de mogelijkheden van ‘Business Process Modeling Notation’ (BPMN) als standaardtool om processen uit te tekenen?

Dag 3: Meten van processen

Deze module focust op het beoordelen van de performantie van processen.

 • Welke verschillende types indicatoren gebruikt u om processen te meten?
 • Wat is het verband tussen bedrijfsscorecards en processcorecards?
 • Hoe kunt u KPI’s (‘key performance indicators’) definiëren, meten, opvolgen en evalueren?
 • Hoe ontwikkelt u eigen processcorecards?

Dag 4 - 5 - 6: Evalueren en verbeteren van processen

'Process improvement’ vormt de kern van deze training.

 • U leert bestaande processen te evalueren via interne performantie.
 • U gebruikt verschillende technieken om het probleem te onderzoeken en duidelijk te definiëren.
 • Eens de hoofdoorzaken van het probleem zijn gevonden, ontwikkelt u verschillende oplossingen en selecteert u de meest geschikte.

Dag 7: Businessgame 'The Greatest Move'

In deze bedrijfssimulatie neemt u een operationele of managementrol op en samen met het team staat u in voor de efficiënte uitvoering van een internationaal verhuisproject.

U speelt verschillende rondes en aan de hand van concrete doelstellingen en KPI’s wordt de prestatie van het bedrijf gemeten. Aan u de kans om de performantie op een professionele manier te verbeteren zodat de raad van bestuur tevreden is.

Deze game heeft niet enkel een sterk leereffect, maar is tegelijk een heleboel fun!

Dag 8: Certificatie

Na afloop van het programma hebt u alle troeven in handen om uw certificaat Business Process Management te verzilveren op basis van twee evaluatieprocessen:

 • Een examen waarin we peilen naar uw parate kennis en kunde op basis van het volledig gevolgde programma.
 • De presentatie en beoordeling van een case uit uw eigen organisatie waarin u een aantal van de geleerde concepten of methoden met succes hebt toegepast.

Docent(en)

Eddy Janssen

Eddy Janssen is oprichter en managing partner van Ideas at Work, een bedrijf met een 35-tal management consultants. Ideas at Work biedt consulting en training aan gerenommeerde bedrijven, voornamelijk in de dienstensector. Eddy heeft een jarenlange ervaring in het managen van projecten gericht op procesoptimalisatie en het leiden van (strategische) workshops en opleidingen rond procesmanagement en projectmanagement.

Jan Cumps

Jan Cumps is training director bij Ideas at Work. Hij verzorgt bij verschillende klanten trainingen in Strategy Execution & Transformation, Leadership & Management en Process Management. Binnen Ideas at Work is hij verantwoordelijk voor de organisatie van de trainingen.

Praktische informatie

Prijs: 3 790 EUR (excl btw)

De opleidingen van Kluwer Opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.

Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Partner(s)

Inschrijven