U bent betrokken bij het ontwikkelen van mobile apps of mobile websites? Dan bent u overtuigd van het belang van een vlekkeloze user experience (UX) voor de gebruiker.

En dat is geen gemakkelijke opdracht! Mobiele toestellen worden steeds krachtiger, de technologie wordt toegankelijker, maar de gebruiker wordt ook veeleisender.

Daarom kan uw eigen mobile applicatie of website maar best intuïtief, weldoordacht en gebruiksvriendelijk zijn. Want een excellente user experience zorgt voor tevreden gebruikers. En tevreden gebruikers zijn de ideale basis om meer omzet te genereren.

In deze training krijgt u antwoord op volgende vragen:

 • Hoe zorg ik voor de best mogelijke user experience voor mijn mobiele toepassing?
 • Welke technieken zijn er om informatie op apps of mobile websites gebruiksvriendelijk te presenteren?
 • Is een mobile website, responsive website of native app de beste oplossing en wat zijn de beperkingen?
 • Welke ontwerppatronen en -processen zijn het meest geschikt?

Uw resultaten

Na de opleiding:

 • kunt u starten met het ontwerpen van een iOS of Android mobile app of responsive website die vertrekt vanuit de verwachtingen en ervaringen van de eindgebruiker en die voldoet aan de richtlijnen en conventies van het doelplatform.
 • hebt u zicht op de belangrijkste trends in de ontwerpprocessen (zoals mobile first en content strategie) en kunt u concreet aan de slag dankzij kennis over de meest gebruikte ontwerppatronen.

Bestemd voor

Iedereen die concreet wil starten met het ontwerpen van een mobile app of website, zoals:

 • product- en marketingmanagers
 • business development managers
 • business- en functioneel analisten
 • business- en servicemanagers
 • e-marketing en e-commerce managers
 • website developers
 • UX-designers
"

Een goede duidelijke opleiding, waarbij je de theorie ook meteen in de praktijk kunt gebruiken.

"
Larendo van Gennip, designer, Vintage Productions
"

Ik ben betrokken bij applicaties vanuit business zijde. Voor mij was dit een uitstekende introductie om ook meer te begrijpen over de achterliggende processen, aandachtspunten die belangrijk zijn om user experience te kunnen optimaliseren etc. Goed inzicht in wat er zoal gepaard gaat met de opbouw van goede applicaties om een optimale UX te genereren: vanaf het moment dat men besluit om een applicatie op te bouwen tot de werkelijke uitwerking ervan. Dit kwam allemaal aan bod tijdens de cursus.

"
Sarah Moeremans, management consultant, Hedera Consulting

Programma

A. Mobile strategy

Naarmate mobiel ons hele leven doordringt maken gebruikers geen onderscheid meer tussen mobiele devices, laptops en desktops. Ze stellen dezelfde hoge eisen aan functionaliteit en gebruikerservaring, ongeacht het toestel dat ze willen gebruiken. Wat is uw mobiele strategie? Gaat u voor native apps of kiest u voor een oplossing via het web en responsive design? In dit onderdeel ontdekt u de voor- en de nadelen van elke strategie.

B. User-centered design

Een goede gebruikerservaring of user experience bereikt u door de 'gebruiker' centraal in het ontwerpproces te stellen. Een uitmuntende user interface is gebaseerd op wat mensen verwachten, hoe ze denken en werken. Degelijk onderzoek naar uw gebruikers, doelgroepen, taken en context vormen de solide basis voor elk mobile ontwerp. In dit onderdeel leert u hoe u de gebruiker centraal zet in elk onderdeel van het ontwerpproces om tot een optimaal eindresultaat te komen.

C. Platform UX

Een app voelt pas echt goed aan als de gebruiker het gevoel heeft dat hij specifiek is ontwikkeld voor het toestel. Een iOS app verschilt van een Android app en een smartphone app verschilt van een tablet app. Gebruikmaken van de correcte ontwerppatronen, controls en gestures van het doelplatform geven de gebruiker meteen een vertrouwd gevoel in de app. In dit onderdeel behandelen we de richtlijnen voor iOS en Android applicaties en de belangrijkste navigatie- en interactiepatronen en best practices.

D. Responsive design

Gebruikers stellen dezelfde hoge eisen aan functionaliteit en gebruikerservaring, ongeacht het toestel dat ze willen gebruiken. Met een desktop versie enerzijds en een mobiele versie anderzijds kunt u deze verwachtingen niet langer invullen. Responsive design is een ontwerptechniek om een website of webapplicatie aan te passen aan de schermgrootte en de best mogelijke user experience te bieden op elk toestel.

In dit onderdeel behandelen we:

 • Responsive design basics
 • Mobile first en content strategy
 • Responsive design proces
 • Ontwerppatronen en best practices

E. Iteratief ontwerpen via gebruikerstesten

Hoe goed u ook ontwerpt, de echte test ligt bij de gebruiker zelf (en dat kan best een koude douche zijn). In dit onderdeel leert u gebruikerstesten in te schakelen in het ontwerpproces om tot een optimaal eindresultaat te komen.

Docent(en)

Katsuyuki Nagatani

Katsuyuki Nagatani studeerde af als bachelor communicatiemanagement en volgde daarnaast Human Centered Design aan de KUL. Ondertussen heeft hij 15 jaar ervaring met ontwikkeling van digitale applicaties. Hij is UX Lead bij Boondoggle waar hij klanten begeleidt bij het bedenken van de ideale interface voor zowel merk als eindgebruiker. Zo tekende hij de interfaces uit voor alle banking apps van Belfius op smartphone en tablet.

Praktische informatie

Prijs: 749 EUR (excl btw)

De opleidingen van Kluwer Opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.

Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven