Krijg meer grip op privacybeleid

In veel IT projecten maken persoonsgegevens deel uit van de gegevensverzameling. Soms gaat het over louter administratieve gegevens, zoals in een CRM project. Maar in veel gevallen, en in meerdere mate, worden gevoeligere gegevens over een klant of een burger verwerkt.

Om er voor te zorgen dat de persoonsgegevens op een correcte manier worden verwerkt, dient al bij het ontwerp van de data-architectuur rekening worden gehouden met het recht op privacy van het individu (de klant/burger). Ook in het wijzigingsbeheer van de toepassing is hiervoor aandacht vereist. De Data Protection Officer is hierbij een helpende en controlerende hand.

De relatie met uw DPO

Om echt succesvol te zijn heeft de DPO de juiste aanspreekpunten binnen IT en de IT projecten nodig. Daarom is het belangrijk dat ook de IT medewerkers zelf een notie hebben van het veilig verwerken van persoonsgegevens. Pas dan kunnen ontwerpproblemen en operationele tekortkomingen in een informatie-omgeving tijdig worden opgespoord en gecorrigeerd.

Doelstellingen

Tijdens deze opleiding leert u de basisprincipes van het correct verwerken van de persoonsgegevens vandaag (huidige privacywet) en morgen (de nieuwe Europese verordening). We gaan ook in het bijzonder in op een aantal specifieke thema’s, waaronder het correct verwerken van persoonsgegevens in de cloud en hoe omgaan met datalekken. We gaan ook uitgebreid in op de verantwoordelijkheden voor wanneer u als externe medewerker IT projecten bij klanten doet.

Uw resultaten

Na afloop van deze opleiding:

  • kent u de basisprincipes voor het verwerken van persoonsgegevens (in de cloud).
  • kunt u datalekken voorkomen.
  • kent u het belang van cryptografie.
  • kunt u vlotter samenwerken met uw DPO en hem/haar adviseren.
  • hebt u het certificaat 'Privacy aware technologist' in handen.

Bestemd voor

IT’ers die betrokken zijn bij het ontwerpen, uitbouwen of beheren van systemen die persoonsgegevens verwerken: functioneel/business analisten, projectmanagers, IT security, softwareontwikkelaars, software architecten, data-analisten, BI specialisten, …

Programma

Dag 1

  • Deel 1: De Belgische privacywet: inleiding en basisbegrippen
  • Deel 2: De nieuwe Europese verordening. Wat verandert er?
  • Deel 3: U en uw Data Protection Officer: hoe elkaar goed begrijpen?
  • Deel 4: Dataclassificatie en datalekken

Dag 2

  • Deel 5: Privacy By Design in ICT projecten
  • Deel 6: Het belang van cryptografie bij de verwerking van persoonsgegevens
  • Deel 7: Wat is mijn rol en verantwoordelijkheid met betrekking tot privacy in IT projecten?
  • Deel 8: Privacy in de cloud

Docent(en)

cr-01807154

Peter Berghmans

Peter Berghmans is een onafhankelijke Security & Privacy specialist. Hij is vooral werkzaam in de gezondheidssector, maar ook bij lokale en Vlaamse overheden, onderwijs en de energiesector begeleidt hij de invoering en optimalisatie van gegevensbescherming.

Praktische informatie

Prijs: 990 EUR (excl btw)

De opleidingen van Kluwer Opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

  • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.

Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Partner(s)

Inschrijven