De nieuwe arbeidsmarkt geeft geen cadeaus. Oudere werknemers stoppen massaal met werken, talent is moeilijk te vinden en er zijn steeds meer knelpuntberoepen. Uw taak als hr-specialist? Ondanks al die bewegingen garanderen dat uw bedrijf altijd over mensen met de juiste competenties beschikt om de strijd aan te gaan. Hoog tijd voor een nieuw soort competentiemanagement!

Tijdens een training van één volledige en twee halve dagen nemen we uw competentiemanagement en talentmanagement onder de loep. U ontdekt hoe u duurzame inzetbaarheid van werknemers bereikt – broodnodig in de huidige marktsituatie. U krijgt ook zicht op de verschillende soorten relevante competenties en u leert hoe u de rol van facilitator kunt spelen bij het hogere management. Alle oefeningen zijn gebaseerd op uw antwoorden op de inleidende vragenlijst. En u krijgt de hele tijd persoonlijke en gerichte feedback van twee ervaren experts.

Pluspunten

Voor deze opleiding doen we een beroep op de knowhow van professionals met een brede praktijkervaring in competentiemanagement.

Uw resultaten

 • U ontdekt competentiemanagement als een cruciaal onderdeel van een strategisch hr-beleid.
 • U leert uw precieze rol kennen binnen competentie- en talentmanagement.
 • U krijgt concrete antwoorden op uw eigen specifieke vragen.
 • U achterhaalt waar uw eigen aanpak beter kan en krijgt instrumenten om die verandering waar te maken.

Bestemd voor

Deze opleiding is bestemd voor human resources managers en medewerkers die willen starten met de uitbouw van een doordacht competentiemanagement. Ook voor wie de eerste stappen al gezet heeft, maar er niet de verwachte resultaten heeft uitgehaald, vormt deze opleiding een ideaal reflectie- en terugkoppelingsmoment.

"

De inhoud gaf een theoretische basis maar gaf mij vooral de mogelijkheid om mening en opinie te vormen over het wel of niet toepassen van competentie- en talentmanagement in mijn eigen bedrijf op dit moment.

"
Saskia De Dobbeleer, talent & competence management, Federale Verzekering Kostenassociatie
"

Pluspunten: veel praktische voorbeelden, oefening competentiekaartjes.

"
Jill Moens, hr generalist, Vlaamse Overheid - Departement Leefmilieu, Natuur en Energie

Programma

Competentiemanagement vandaag en morgen

 • De verschillende soorten competenties
 • Welke soorten competenties zijn belangrijk voor de toekomst
 • Welke competenties zijn eigen aan potentieel tot groeien?
 • Wat zijn loopbaancompetenties en hoe kunnen we ze inzetten voor een efficiënt retentiebeleid?
 • De relatie competentiemanagement en talentmanagement
 • Hoe kunnen we competentiemanagement verbinden met verloning?

Waarom focussen op duurzame inzetbaarheid?

Talentmanagement introduceren

 • Voorwaarden
 • Hefbomen
 • Deliverables

Docent(en)

Frank Vander Sijpe

Frank Vander Sijpe was gedurende 20 jaar actief binnen de GIB-groep in diverse hr-functies (change management, training & development, recrutering, hr business partner). In 2005 werd hij bij de Groep Securex op corporate-niveau verantwoordelijk voor het Centre of Competence Talent en bouwde hij een geïntegreerd talentmanagement uit, met het competentiedenken als basis. Binnen Securex is hij tot op vandaag de motor achter een aantal strategische projecten zoals onder andere employer branding, talent acquisition, organisatie-ontwikkeling en functieclassificatie, talentmanagement, performance appraisal cycle, interne mobiliteit en loopbaanbegeleiding.

Hans van Stiphout

Hans van Stiphout startte zijn loopbaan in de social profit bij Oikonde. Later zette hij de stap naar Outward Bound waar hij onder meer leiderschaps- en communicatietrainingen verzorgde. Na 8 jaar bij Philips zette hij de stap naar consultant. Hij is nu al 12 jaar actief bij de groep Quattro Development. Hij heeft voor diverse sectoren samen met de collega's al meerdere projecten getrokken inzake competentiemanagement. Hij is co-auteur van het boek ‘Werk maken van competentieontwikkeling' uitgegeven door Kluwer.

Praktische informatie

Prijs: 1 490 EUR (excl btw)

De opleidingen van Kluwer Opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.

Extra:

Opgelet 1e dag van 9u tot 17u30, 2e dag van 14u tot 17u30 en 3e dag van 14u tot 17u30

Documentatie:

U ontvangt gratis het boek 'Werk maken van competentieontwikkeling' uitgegeven door Wolters Kluwer.

Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven