Wat moet u doen als de fiscus opeens aan uw deur staat? Wie kan hen te woord staan? Mag de fiscus uw kasten opentrekken en uw harde schijven kopiëren? Welke rechten hebt u als belastingplichtige?

Het fiscaal landschap op vlak van controle in België verandert snel. Er wordt steeds meer geïnvesteerd in efficiëntere en grondigere controles. Er worden niet alleen gegevens uitgewisseld tussen de Belgische administraties maar ook op internationaal vlak, waardoor het risico op dubbele belasting toeneemt. Vanaf 1 januari 2017 zullen ook rulings worden uitgewisseld tussen de EU lidstaten. Gespecialiseerde teams worden ingeschakeld om computers en harde schijven te doorzoeken.

Om zware financiële gevolgen en jarenlange procedures met mogelijk reputatieschade te vermijden, doen bedrijven en hun adviseurs er goed aan om na te denken over hun strategie om fiscale geschillen te vermijden.

In dit seminarie zullen we een overzicht geven van de bevoegdheden van de fiscus bij een belastingscontrole (zowel op nationaal als internationaal vlak). Er zal aan de hand van nationale en Europese rechtspraak nader ingegaan worden op de rechten van de belastingplichtige bij deze controle en de actiemogelijkheden die de belastingplichtige tegen de administratie heeft. Verder wordt er ook stilgestaan bij de mogelijkheden tot remediëren van internationale dubbele belasting.

Dit seminarie geeft u de spelregels die u nodig hebt om op een correcte en adequate manier te reageren op de acties die de administratie onderneemt, zowel bij een controle als nadien.

Bestemd voor

 • bestuurders van vennootschappen
 • zaakvoerders
 • financieel directeuren en medewerkers
 • interne en externe accountants
 • interne en externe boekhouders
 • bedrijfsrevisoren
 • advocaten

Programma

U krijgt o.a. een antwoord op de volgende vragen:

 • Moet ik steeds antwoorden op vragen van de controleur? Heb ik zwijgrecht?
 • Mag een controleur alle lokalen in mijn bedrijf of woning inspecteren?
 • Welke onderzoeksbevoegdheden heeft de controleur bij derden (klanten, leveranciers, banken,…)?
 • Mag een controleur bestanden op mijn computer of smartphone controleren?
 • Hoever kan een controleur teruggaan in de tijd bij het onderzoek van dossiers?
 • Hoe krijg ik inzage in mijn dossier?
 • Hoe kan ik op een geldige manier bezwaar indienen tegen mijn dossier?
 • Met welke aandachtspunten moet ik rekening houden bij het naar de fiscale rechtbank stappen?
 • Wat is de rol van de fiscale bemiddelingsdienst?

De docenten van dit seminarie beantwoorden met plezier uw eigen vragen over deze thematiek.

Docent(en)

cr-00002178

Ine Lejeune

Ine Lejeune is advocaat en partner bij Law Square. Daarvoor was ze als Partner Global Indirect Taxes Network Leader bij PwC wereldwijd verantwoordelijk voor PwC-adviseurs op het vlak van indirecte belastingen (btw, douane, accijnzen en andere indirecte belastingen). Zij heeft een uitgebreide ervaring met geschillen binnen en buiten België. In 2009 sleepte Ine Lejeune , als eerste vrouwelijke genomineerde, de Taxman Award in de wacht. Ine is lid van de VAT Expert Group van de Europese Commissie en de Consumption Tax Technical Advisory Group van de OESO. Zij stond aan de wieg van de invoering van de btw-eenheid voor ondernemingsgroepen, waardoor deze maar éénmaal btw betalen en op die manier dubbele kosten vermijden. Zij is gastdocente aan universiteiten in België, China, Nederland, Portugal en Oostenrijk.

Véronique De Brabanter

Véronique De Brabanter is advocaat bij Law Square. Zij startte haar loopbaan als controleur bij de Belastingadministratie en heeft zich in 1996 ingeschreven als advocaat bij de Brusselse balie. Véronique is reeds 19 jaar actief als advocaat gespecialiseerd in fiscaal recht. Haar praktijk bestaat voornamelijk uit de behandeling van fiscale geschillen, zowel voor particulieren als voor ondernemingen. Zij vertegenwoordigt ondernemingen en particulieren in fiscale geschillen, zowel op Belgisch als op internationaal vlak, waaronder ook TP-geschillen. Zij publiceerde diverse bijdragen in gespecialiseerde fiscale tijdschriften en is regelmatig gastspreker op seminaries en studiedagen.

Evy Peters

Evy Peters is senior associate bij Law Square.

cr-01808891

Liesbeth Vermeire

Liesbeth Vermeire is advocaat bij Law Square. Ze heeft een ruime fiscale ervaring als advocaat en als indirect tax consultant bij PwC. Liesbeth is co-auteur van fiscale artikels in o.a. het Algemeen Fiscaal Tijdschrift (Wolters Kluwer).

Praktische informatie

Prijs: 399 EUR (excl btw)

De opleidingen van Kluwer Opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.

Accreditatie:
 • Attest permanente vorming IAB Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten (3 lesuren)
 • Attest permanente vorming BIBF Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten (3 lesuren)
 • Attest permanente vorming IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren (3 lesuren, in aanvraag)
 • Attest permanente vorming OVB Orde van Vlaamse Balies (3 J punten, in aanvraag)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven