Dit seminarie bestaat uit twee delen:

 • Updating Personenbelasting (aj. 2017)

In deze updating staat de nieuwe aangifte in de personenbelasting van 2017 centraal. De hervormde regionale hypotheekfiscaliteit, de deeleconomie en de speculatiebelasting kruiden de nieuwe aangifte. Naast een overzicht van de fiscale wijzigingen in de aangifte van 2017 anticiperen we ook op de maatregelen die vanaf aanslagjaar 2018 van kracht worden.

 • Practicum Personenbelasting (aj. 2017)

Dit practicum is een follow-up bij de updating personenbelasting. Aan de hand van diverse cases en berekeningsvoorbeelden worden nieuwe PB-materies voor aanslagjaar 2017 uitgediept en geïllustreerd.

Bestemd voor

 • accountants
 • boekhouders
 • bankadviseurs
 • verzekeringsadviseurs
 • adviseurs onroerend goed
 • medewerkers van personeelsdiensten
"

Deskundige en verstaanbare cursus. Ik vond de uiteenzetting van de cursus heel boeiend en aangenaam om naar te luisteren. Ik was op geen enkel moment afgeleid en de tijd ging snel vooruit!

"
Rita Bruyninckx, dossierbeheerder, Imas Fiduciaire
"

Een zeer interessante opleiding met focus op de praktijk. Zeker en vast een aanrader!

"
Luc Laps, dossierbeheerder, Imas Fiduciaire
"

Klare kijk op de update met een heel goede docent (qua tijdindeling en specialisatie + heel gemotiveerd). Deze opleiding zal zeker een meerwaarde betekenen in mijn carrière. Ik zal nu bepaalde aspecten vanuit een ander standpunt kunnen en durven benaderen.

"
Bjorn Aertgeerts, senior adviser, PriceWaterhouseCoopers Belgium
"

Het sterkste punt van de opleiding is de perfecte docent! De opleiding beantwoordde aan mijn verwachtingen. Ze was logisch opgebouwd, goed gedocumenteerd en heel praktijkgericht overgebracht.

"
Pascal Smet, hoofdboekhouder, Van Doosselaere & Achten
"

De opleiding gaf een duidelijke en enthousiaste uiteenzetting van de nieuwigheden in de PB. De recente documentatie (wetten, circulaires, kb's) zorgt ervoor dat de syllabus een naslagwerk wordt in het dagelijks kantoorleven.

"
Leen Lenders, semi-senior, Lenders Leen

Programma

A. Updating Personenbelasting (aj. 2017)

Een greep uit de nieuwigheden in de aangifte van 2017:

 • De Waalse wooncheque en de Vlaamse geïntegreerde woonbonus: nieuwe aangifterubrieken voor hypothecaire leningen gesloten in 2016
 • De nieuwe fiscale hypotheekattesten en de voorafingevulde leningsuitgaven in Tax-on-web
 • De eerste hervorming van de personenbelasting in het Brussels Hoofdstedelijk gewest
 • De nieuwe belastingvrijstelling van SWT-toeslagen: gevolgen voor inkomstenfiches en aangifte
 • Een nieuw divers inkomen: de inkomsten uit deeleconomie
 • De aanrekening van de belastingvermindering voor kinderen op buitenlandse inkomsten en de correcte aangifte van buitenlandse beroepsinkomsten en onroerende inkomsten
 • De speculatiebelasting, enkel en alleen in de aangifte van 2017
 • De verhoging van de belasting op roerende inkomsten
 • De hervorming van de investeringsaftrek
 • De verruiming van de fiscale co-ouderschapsregeling …

De volgende wijzigingen voor aj. 2018 komen aan bod:

 • Alweer een verhoging van de belasting op roerende inkomsten
 • De tweede hervorming van de personenbelasting in het Brussels Hoofdstedelijk met de afschaffing van de Brusselse woonbonus en de verlaagde PB-opcentiemen
 • Het nieuwe fiscaal statuut van de ‘student-ondernemer’
 • De fiscale implicaties van de regularisatie van studiejaren voor de pensioenberekening

Verder krijgt u een gedetailleerd en uitgebreid overzicht van nieuwe wetgeving, relevante rechtspraak, parlementaire vragen, rulings, circulaires en andere administratieve commentaren van het voorbije jaar.

B. Practicum Personenbelasting (aj. 2017)

Onderwerpen onder voorbehoud (*):

 • De nieuwe woonfiscaliteit voor leningen gesloten in 2016 geïllustreerd aan de hand van praktijkvoorbeelden, met aandacht voor de nieuwe fiscale invulling van de hypotheekoverdracht in het Vlaamse Gewest
 • Aangifte-optimalisering van speculatiebelasting en belasting op deeleconomie
 • Personen ten laste en de correcte bepaling van hun nettobestaansmiddelen

(*) Het programma wordt samengesteld naargelang van de fiscale actualiteit van het ogenblik.

15.05.2017 - Webinar Jef Wellens

Op 15 mei 2017 geeft Jef Wellens via webinar een sneak preview rond personenbelasting. Zo bent u als allereerste op de hoogte van de belangrijkste wijzigingen rond PB.

Dit webinar is inbegepen in de prijs van deze opleiding; u kan gratis deelnemen indien u zich inschrijft voor deze Update/Practicum. 

Meer informatie over dit webinar.

Docent(en)

cr-00003279

Jef Wellens

Jef Wellens is belastingconsulent en fiscaal jurist bij Wolters Kluwer. Hij staat reeds jaren met beide voeten in de praktijk van de personenbelasting als auteur van diverse fiscale publicaties. Jef bouwde zijn didactische vaardigheden op als fiscaal docent voor verschillende hogescholen, universiteiten en beroepsverenigingen. Ook bij Kluwer Opleidingen is hij een vaste waarde en door de deelnemers een zeer gewaardeerd docent. Met een mix van oefeningen en theorie kan hij zijn publiek steeds uitermate boeien.

Maak kennis met Jef Wellens

Jef Wellens licht zijn manier van doceren en kijk op personenbelasting toe: "Politici beschouwen de personenbelasting een beetje als hun speeltuin waarin ze kunnen experimenteren. Dat zie je meer en meer."

Belastingaangifte 2017 barst uit haar voegen

75 extra codes

De nieuwe ‘aangifte in de personenbelasting’ telt 885 codes. Terwijl de aangifte in 2015 nog aandikte met 43 codes en die van vorig jaar met 38 codes, tellen we dit jaar 75 extra codes. Die record-aangroei is toe te schrijven aan een alweer complexere hypotheekfiscaliteit, de wildgroei aan belastingtarieven op roerende inkomsten, de speculatiebelasting en de nieuwe fiscale stimuli voor horecapersoneel en personen in SWT (het vroegere brugpensioen).

De woonbonus in de aangifte PB

Wij proberen u in enkele stappen door dit woud aan codes te leiden naar de voor u relevante codes.

Iedereen die een woonkrediet heeft lopen, heeft zich ongetwijfeld al in de haren gekrabd bij het zien van het aangifteformulier personenbelasting. Wat moet u nu weer invullen. Er zijn codes voor wie een lening afsloot voor 2005, na 2005, in 2015 of in 2016. Heel veel verschillende codes om uit te kiezen dus. Hoe weten welke codes u precies moet invullen?

Praktische informatie

Prijs: 768 EUR (excl btw)

De opleidingen van Kluwer Opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.

Documentatie:

Als deelnemer ontvangt u een exemplaar van de 'Aangiftegids Personenbelasting 2017' (Wolters Kluwer, auteur: Maurice De Mey, winkelwaarde: 34,68 euro). Dit boek is inbegrepen in de seminarieprijs.

Accreditatie:
 • Attest permanente vorming IAB Instituut Accountants en Belastingconsulenten (7 lesuren, in aanvraag)
 • Attest permanente vorming BIBF Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten (7 lesuren, in aanvraag)
 • Attest permanente vorming IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren (7 lesuren, in aanvraag)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Contact

Op zoek naar advies om te zorgen dus u zich inschrijft voor de opleiding die het best bij u past?

Neem dan contact op met productmanager Geert Van Cauwenberge, hij helpt u heel graag verder.

geert-01

Geert Van Cauwenberge

Productmanager Tax

geert.vancauwenberge@wolterskluwer.com

015/45 34 24

Partner(s)