Wist u dat er in de EU ca. 75 btw-tarieven van toepassing zijn? Als zaakvoerder of controller bent u wellicht goed op de hoogte van uw btw-verplichtingen bij binnenlandse verrichtingen. Maar hoe goed is uw btw-kennis bij grensoverschrijdende verrichtingen? Zaken doen in een Europese lidstaat is complex, omdat iedere lidstaat vasthoudt aan eigen btw-tarieven en -regelgeving.

Als u de finesses van de btw-wetgeving per Europese lidstaat goed kent, dan levert dat winst op voor uw onderneming. U ontdekt niet alleen welke oplossing het efficiëntst is, maar ook hoe u zelfstandig de beste oplossing kiest. Bovendien kan kennis van de buitenlandse wetgeving hoge boetes voorkomen. Dat is het resultaat dat u mag verwachten van deze praktijkdag.

Deze opleiding wordt in het Engels gepresenteerd.

Bestemd voor

Deze opleiding is een must voor elke btw-professional die zaken doet in de Europese Unie. Bent u al goed vertrouwd met de btw-materie? Dan is deze stoomcursus ideaal om uw bestaande kennis op te frissen.

"

Zeer praktische cursus met veel interactie en veel voorbeeldmateriaal. Zeer goede docent.

"
Eva Diepenrijkx, financial analyst, TI Group Automotive Systems Belgium
"

Top! Veel mogelijkheden tot het stellen van vragen en het oplossen van praktische problemen.

"
Roel Lembrechts, customs & excise specialist, Vesta Terminal Antwerp

Programma

 • Inleiding
 • Situering kernbegrippen: belastingplichtige, belastbare handelingen, plaats van belastbare handeling, maatstaf van heffing en tarieven, 'vaste inrichting' voor btw, vrijstellingen, voldoening van btw, teruggaaf van btw
 • Met welke aandachtspunten moet u rekening houden bij invoer? Sommige landen hebben immers een verleggingsregeling, sommige hebben uitstel van betaling van de invoer-btw en andere landen hebben geen enkele regeling.
 • Welke rol spelen lokale verleggingsregelingen? Stel dat u vanuit Duitsland goederen levert, weet u dan wat u moet doen (bv. voor de lokale levering van goederen en diensten)?
 • Welke vereenvoudigingen zijn er in de diverse landen voor call-off en consignment stock?
 • Kennen alle landen VAT grouping?
 • Welke voorbelasting is wel/niet terugvorderbaar in de diverse Europese lidstaten? Er zijn landen met zeer bijzondere regels. Met welke specifieke regelgeving moet u in elk geval rekening houden?

Tijdens deze workshop krijgt u ook een antwoord op uw eigen btw-vragen.

Docent(en)

Marja van den Oetelaar

Marja van den Oetelaar heeft fiscaal recht gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg. Van april 1989 tot mei 1998 werkte zij als btw-adviseur bij PwC in Den Haag en Rotterdam. Van mei 1998 tot december 2002 was zij werkzaam bij Andersen te Rotterdam als senior manager in de btw en overdrachtsbelastingpraktijk. Haar kantoor Het BTW Advies Kantoor is gevestigd in Naarden (Nederland). Marja van den Oetelaar heeft diverse artikelen gepubliceerd. Zij is medeauteur van o.m. de boeken “Teruggaaf van buitenlandse btw”, De MKB Advieswijzer, BTW en Internationaal zaken doen en The Euopean VAT Handbook. Daarnaast verzorgt zij diverse opleidingen en seminars over de btw-thematiek. Zij doceert o.m. in opdracht van het Register van Belastingadviseurs, de SDU, de NBA en Kluwer Opleidingen. Zij organiseert elk jaar Het Nationaal BTW Congres. Sinds 2003 is zij partner van VAT FORUM, een internationale organisatie van btw-specialisten. Sinds 2013 is zij partner van de International VAT Association.

Praktische informatie

Prijs: 768 EUR (excl btw)

De opleidingen van Kluwer Opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.

Documentatie:

Als deelnemer ontvangt u een gratis exemplaar van het 'European VAT Handbook'. Dit handboek behandelt uitgebreid de verschillen tussen de EU-landen, aangevuld met Zwitserland en Noorwegen.

Accreditatie:
 • Attest permanente vorming IAB Instituut Accountants en Belastingconsulenten (7 lesuren, in aanvraag)
 • Attest permanente vorming BIBF Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten (7 lesuren)
 • Attest permanente vorming IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren (6 lesuren)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Partner(s)

md

Inschrijven