Het invullen van de btw-aangifte vergt elke maand of trimester de nodige concentratie van uzelf of uw medewerkers. Bovendien wilt u een volwaardige sparringpartner zijn voor uw btw-controleur.

Laat u niet in de hoek drummen. Verneem hoe een btw-controle concreet verloopt, welke sleutelmomenten uw speciale aandacht verdienen en hoe u mogelijke sancties vermijdt.

Ontdek de meest voorkomende valkuilen van de periodieke btw-aangifte en bijhorende controles. Na deze opleiding benut u de btw-wetgeving op optimale wijze, past u uitzonderingen op de regel vlot toe en stelt u zich assertiever op tijdens een btw-controle.

Bestemd voor

 • interne of externe (hoofd)boekhouders
 • interne of externe accountants
 • financieel verantwoordelijken
 • bedrijfsrevisoren
"

Duidelijke opbouw met goede lesgeefster. De btw-aangifte heeft de laatste jaren toch wat veranderingen ondergaan en een goede opfrissing van de schoolkennis btw-aangifte kwam zeker van pas.

"
Lieve Wouters, accountant, MRBB
"

Opfrissing van alle btw-vakken, logisch opgebouwd, praktijkgericht. U krijgt een overzicht van de huidige regels en de wijzigingen. Uitstekende kennis van de docent. Duidelijke uitleg van de grote lijnen met praktijkvoorbeelden. Mogelijkheid om eigen problemen te bespreken met docent.

"
Régine Van Impe, boekhouding, Febetra
"

Een ideale cursus als opfrissing! Vermits de btw-aangifte nu automatisch uit je computer rolt, is het zeker een aanrader om de inhoud achter de vakken nog eens op te frissen.

"
Inge Verbeke, assistent boekhouding, Partners In Lighting International
"

Sterk punt: expertise van de de docente. De kleine groep liet veel ruimte voor vragen waarop de docente geduldig en met veel kennis van zaken antwoord gaf. Ze luisterde ook goed. Ik heb ook veel geleerd van de collega-boekhouders.

"
Wannes Van Stappen, boekhouder, Sanibath Benelux
"

De docente was heel goed en duidelijk in haar uitleg, vragen werden goed beantwoord. Ik had er een beetje schrik van omdat het nogal een ingewikkeld en saai onderwerp was, maar ben op het einde moe maar tevreden naar huis teruggekeerd. Proficiat, goed gedaan!!!

"
Iris Provinciael, accountant, nv Intervet Belgium

Programma

1. De periodieke btw-aangifte van A tot Z

 • Overzicht (per kader en rooster) van de periodieke btw-aangifte, met aandacht voor alle inkomende en uitgaande handelingen.
 • Bijzondere documenten en handelingen (driehoeksverkeer, handelingen van buitenlandse belastingplichtigen, verlegging van heffing, model voor geautomatiseerde invulling, enz.).
 • Verbanden tussen aangiftevakken die u vóór de indiening van de btw-aangifte zeer nauwgezet moet verifiëren.
 • Wijzigingen aan de indieningsplicht: periodiciteit, vakken, aangifteformulieren? Bespreking van de laatste wetgeving terzake.

2. De btw-controle

 • Welke rechten heeft een btw-controleur? Welke documenten en stukken moet u voorleggen?
 • Hoe verloopt een klassieke btw-controle? Welke topics verdienen speciale aandacht (verlegging van heffing, investeringsgoederen, herfacturatie tussen ondernemingen, enz.)?
 • Welke sancties riskeert u bij het niet-respecteren van de btw-wetgeving? En vooral: hoe vermijdt u deze sancties?
 • Wat is de impact van verjarings- en herzieningstermijnen over btw? Wat is hun mogelijke impact op een btw-controle?

Docent(en)

Els Meynendonckx

Els Meynendonckx is partner bij THE VAT HOUSE. Zij startte haar carrière als manager van de btw-afdeling bij Coopers & Lybrand (PwC). Daarna was zij inspecteur bij de Btw-Administratie. Ze heeft veel ervaring met btw-audits en btw-controles en met het begeleiden van Belgische en buitenlandse vennootschappen op btw-vlak. Zij is regelmatig spreker tijdens btw-opleidingen, zowel over Belgische als Europese topics.

Praktische informatie

Prijs: 768 EUR (excl btw)

De opleidingen van Kluwer Opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.

Documentatie:

Els Meynendonckx is coauteur van het boek 'Aangiften btw' (332 pagina's, winkelwaarde 75 euro). Als deelnemer aan deze opleiding ontvangt u een gratis exemplaar van dit boek.

Deze opleiding scoort:

8/10

Accreditatie:
 • Attest permanente vorming IAB Instituut Accountants en Belastingconsulenten (7 lesuren, in aanvraag)
 • Attest permanente vorming BIBF Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten (7 lesuren, in aanvraag)
 • Attest permanente vorming IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren (7 lesuren, in aanvraag)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven