De werkvloer is het hart van de onderneming. Geen enkele arbeider ontsnapt aan een verhoogde werkdruk, de gevolgen van proces- of kwaliteitsverbetering of de introductie van nieuwe technologieën. Leiding geven aan arbeiders overstijgt dan ook puur technische of organisatorische capaciteiten.

Met deze opleiding vult u uw vakkennis aan met de noodzakelijke leiderschapsvaardigheden. De opleiding vertaalt coachen, informeren, motiveren, overtuigen naar de dagelijkse situaties met arbeiders op de werkvloer. Met de vele do's-and-don'ts die u tijdens de training opsteekt, groeit u door tot een inspirerende en effectieve leidinggevende.

Doelstellingen

Een nieuwe, jonge medewerker komt in uw team. De oudere arbeiders doen geen afstand van verworvenheden. Hoe pikt u hierop in? Hoe bouwt u vertrouwen op als nieuwe meestergast bij een bestaande ploeg?

Uw arbeiders vragen al lang een ander type veiligheidsbril. De directie zegt niet ja of niet nee. Hoe gaat u om met de toenemende frustratie bij uw medewerkers? Hoe gaat u zelf om met kritiek?

Tijdens deze opleiding leert u het waarom en het hoe van leidinggeven aan arbeiders. Enkele theoretische modellen, maar vooral veel praktijk waarmee u uw leidinggevende capaciteiten versterkt.

Pluspunten

Reële ervaringen van gisteren als basis voor een sterker leiderschap morgen. Dat is het uitgangspunt. Oefenen staat dan ook centraal in de opleiding. Met maximaal 12 deelnemers krijgt elke leidinggevende ruim de aandacht. En met zijn eigen ervaring in productieomgevingen blijft de trainer daarbij met beide voeten op de grond. Zo krijgt u als deelnemer de juiste tools in handen om uw leiderschapscapaciteiten te verbeteren.

Uw resultaten

De trainer werkt met talrijke herkenbare voorbeelden uit zijn eigen praktijk. Hij voorziet ook veel ruimte voor ervaringsuitwisseling en no-nonsense oefeningen waarmee u uw eigen interventiestijl permanent analyseert en aanscherpt. Zo versterkt u uw persoonlijke leidinggevende capaciteiten om flexibel in te spelen op wisselende situaties en karakters: opdrachten geven, taken delegeren, veranderingen communiceren en implementeren, resultaten opvolgen en bijsturen, weerstand ombuigen naar medewerking, belonen en sanctioneren, enzovoort. Na deze 2-daagse opleiding kent u uw sterke en zwakke punten en kunt u een individueel actieplan voor verbetering opstellen.

Bestemd voor

  • huidige en toekomstige leidinggevenden op de werkvloer: teamleiders, meestergasten, brigadiers, voormannen, werfleiders
  • en al wie begaan is met menselijk potentieel op de werkvloer
"

Goede opleiding waarin u uzelf beter leert kennen. Ook de gelijkenissen en verschillen met andere bedrijven zijn interessant. Zeer praktische en bruikbare opleiding.

"
Marc De Cleen, preventieadviseur, Weidenhammer Belgium
"

De opleiding werd op een rustige en duidelijke manier gebracht. Ik heb ook goede ervaringen uitgewisseld met deelnemers van andere berdijven.

"
Luc Van Linden, Step-up, Ineos Manufacturing Belgium
"

We worden geconfronteerd met onze eigen manier van leidinggeven ... Er wordt als het ware een spiegel voorgehouden.

"
Roel Corthals, reception/expedition administrator, Ferrero
"

Korte maar uiterst krachtige opleiding met een zeer goede opbouw. Ben heel blij met deze opleiding en heb er veel van opgestoken voor in de toekomst.

"
David De Ridder, productieleider, Wienerberger Building Solutions
"

De opleiding was zeer interessant, leerrijk en ik kan ze onmiddelijk in de praktijk toepassen. We hebben voorbeelden uit onze eigen sector kunnen bespreken. Situaties uit de praktijk werden nagespeeld en op film opgenomen, daarna werden deze bekeken. Hetgeen zeer leerrijk was.

"
Kristel Cuyken, dispatcher, Aertssen Kranen

Programma

Leidinggeven is beïnvloeden. Hoe?

In een korte inleiding leert u de diverse aspecten en stappen in een beïnvloedingsproces.

Uw leiderschapsstijl

  • Hoe coacht u uw medewerkers, uw ploeg?
  • Aan de hand van een 12-tal concrete situaties en uw aanpak hiervan, gaat u op zoek naar uw persoonlijke 'interventiestijl': kenmerken, voordelen, leerpunten.

Medewerkers doelgericht coachen: do's-and-don'ts

a. Met herkenbare voorbeelden, ervaringen van deelnemers en no-nonsense oefeningen verbetert u uw capaciteiten als leidinggevende.

b. De mechanismen achter de feiten: wat uw medewerkers motiveert, hoe u hierop kunt inspelen, hoe u weerstand ombuigt in medewerking.

c. U leert in diverse situaties de juiste mix te maken tussen 'sturen' (opleggen wat moet gebeuren en hoe, tegen wanneer) en 'ondersteunen' (meer teamwork, interactiever, met inbreng van ideeën, opmerkingen, suggesties van uw medewerkers).

d. U leert delegeren: wat is delegeren? Wanneer kunt u delegeren? Hoe delegeert u opdrachten?

e. U scherpt uw communicatievaardigheden aan:

  • opdrachten geven, doelen stellen, afspraken maken en opvolgen
  • informeren en overtuigen
  • op een correcte manier feedback geven, feedback krijgen
  • belonen en sanctioneren
  • omgaan met kritiek

Docent(en)

Piet Bosschaert

Piet Bosschaert loodst u doorheen de opleiding. Hij valt terug op een rijke ervaring als leidinggevende in productieomgevingen bij kmo's en grote bedrijven. Momenteel is hij verantwoordelijk voor de personeelsrelaties van de afdeling logistiek bij Volvo Cars Gent. Als trainer specialiseerde hij zich in persoonlijke en managementvaardigheden. Met zijn dynamische, interactieve en pragmatische aanpak weet hij perfect werkervaringen van deelnemers te kaderen en te analyseren. U gaat dan ook naar huis met praktijkgerichte tips, persoonlijke adviezen en het enthousiasme om wat u leerde direct toe te passen op uw werkplek.

Praktische informatie

Prijs: 1 430 EUR (excl btw)

De opleidingen van Kluwer Opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

  • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.

Deze opleiding scoort:

8,3/10

Score docent(en):

8,9/10

Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven