U bent op zoek naar een instrument om de prestaties van uw ministerie, ziekenhuis of politiekorps te meten? Maak kennis met de balanced scorecard. Overheid en non-profit vinden daarin een tool die hen op het lijf is geschreven. Dat komt door het unieke ontwerp van de balanced scorecard: non-profit-overwegingen wegen net zo zwaar door als profit-motieven.

Met andere woorden, succes wordt niet alleen afgerekend op basis van financiële parameters. De balanced scorecard kijkt ook naar:

 • tevredenheid van de klant of burger
 • kwaliteit van de dienstverlening
 • efficiëntie van de interne organisatie
 • ontwikkelingskansen voor de toekomst

En dat allemaal … in balans!

U leert hoe u complexe doelstellingen vertaalt naar concrete parameters. En hoe u die aangrijpt om uw aanpak gericht te verbeteren. Want dat is het ultieme doel van een balanced scorecard: overheid en non-profit een betrouwbaar beslissingskompas in handen geven.

Doelstellingen

Op maat van overheid en non-profit

De balanced scorecard is als managementinstrument bijzonder geschikt voor publieke organisaties. Maar zijn wortels liggen wel in de privésector. De balanced scorecard voor de overheid vraagt dus om specifieke accenten. Net zoals de balanced scorecard voor de non-profit. Daarom vertrekt deze opleiding vanuit de praktijk van de openbare sector.

De opleiding balanced scorecard in overheid en non-profit leert u:

 • hoe u de sterke en zwakke punten in uw organisatie blootlegt en bijstuurt
 • hoe u de missie van uw organisatie vertaalt naar welomschreven parameters
 • hoe u uw vooropgestelde doelstellingen evalueert

Na deze opleiding beschikt u over een tool waarmee u al de facetten van uw organisatie in kaart brengt, afweegt en beoordeelt. Dankzij die theoretische onderbouw staat u sterker in uw schoenen. Bijvoorbeeld wanneer u voorstellen doet om uw dienstverlening te verbeteren.

Bestemd voor

De opleiding balanced scorecard in overheid en non-profit is er voor iedereen die beleidsverantwoordelijkheid draagt in de publieke sector – gewestelijke en federale overheid, non-profit of politie. Concreet gaat het dan bijvoorbeeld om:

 • managementverantwoordelijken
 • beleidsverantwoordelijken
 • leidinggevende ambtenaren
 • stafmedewerkers
"

De opleiding biedt een duidelijke structuur om aan de slag te gaan met missie en visie.

"
Silke Partous, verantwoordelijke, Komma
"

De opleiding Balanced Scorecard geeft ook aan kleine organisaties in de non-profit sector een kompas. Ik heb BSC leren kennen als een echt bruikbaar instrument om strategische verandering op te volgen en uit te voeren. Niet de zoveelste duur klinkende managementtheorie maar een beproefde techniek met een echte meerwaarde.

"
Geert Vanhaverbeke, administratief verantwoordelijke, UCSIA
"

De docent bracht de materie met veel energie en aandacht voor de 'leerlingen'. Naast een deel theorie kregen we verschillende praktische cases te zien en konden we zelf via oefeningen de materie beter onder de knie krijgen. Omdat de opleiding is aangepast aan de overheid is die ook direct praktisch toepasbaar op de eigen organisatie. De opleiding is aan te raden voor wie binnen de overheid met de BSC aan de slag wil en een praktisch inzicht wil krijgen in de mogelijkheden en beperkingen van deze tool.

"
Elise Beyst, attaché personeel en organisatie, Kanselarij van de Eerste Minister
"

Goede info om een basiskennis te verwerven over BSC.

"
Yeter Cekic, adjunct hoofdverpleegkundige, Universitair Ziekenhuis Gent
"

Een zeer consistent onderbouwde opleiding die als grondige kennismaking zeker aan te raden is.

"
Walter Poppe, directeur, vzw Centrum Functionele Revalidatie

Programma

Balanced scorecard

 • Wat is het verschil tussen de balanced scorecard en traditionele rapporteringssystemen?
 • Hoe werkt de balanced scorecard in de non-profit en de overheid?
 • Wat is de unieke toegevoegde waarde van de balanced scorecard?
 • Hoe ziet een goede balanced scorecard eruit?
 • Hoe ontwerpt en gebruikt u een balanced scorecard?
 • Wat zijn de knelpunten? En de succesfactoren?
 • Welke specifieke valkuilen heeft de balanced scorecard in de overheid en de non-profit?

Docent(en)

cr-00010535

Kris Bonner

Kris Bonner, ervaren professional in operationeel, project/programma en strategisch management

Praktische informatie

Prijs: 425 EUR (excl btw)

De opleidingen van Kluwer Opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.

Extra:

Voor deze opleiding is het belangrijk dat u al over een strategie beschikt. Breng zeker ook uw doelstellingen of KPI's mee. Daar gaat u dan meteen mee aan de slag tijdens de cursus.

Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven